Dossiers - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Onze dossiers - geschreven door wetenschappers

Dossiers

In onze dossiers staan korte achtergrondartikelen over wetenswaardige onderwerpen op het gebied van biowetenschappen en maatschappij. De artikelen zijn actueel en geschreven door vooraanstaande wetenschappers.

Dossier
Dossier Stadsnatuur
De natuur in de stad blijkt verrassend divers en minstens zo waardevol als erbuiten. Lees alles over stadsnatuur in dit dossier.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Alcohol
Wat zijn de effecten, risico's en gevolgen van alcoholgebruik? Lees hier over de belangrijke aspecten van alcohol zoals gezondheid, verslaving en sociale impact.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Waterlandbouw
Waterlandbouw, landbouw op of in het water, is sterk in ontwikkeling en biedt vele kansen. In dit dossier lees je alles over de kansen en keerzijden van de natte teelten.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Ziekte van Lyme
Hoe verwijder je een teek en wat zijn de vroege en late symptomen van Lymeziekte? Lees alles over teken en de diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Kanker
In dit dossier bespreken we wat kanker is en de laatste ontwikkelingen in kankeronderzoek.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier De mug
Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar pas eind negentiende eeuw werd duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als verspreider van deze ziekten. Lees meer over muggen en de ziekten die ze verspreiden in het dossier De mug.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Genetica
Ieder organisme erft eigenschappen van zijn biologische ouders. Al duizenden jaren maken we gebruik van dit principe in de landbouw. Tegenwoordig passen we genetica ook toe in het laboratorium.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Stikstof
Momenteel is er veel onrust in het land door de presentatie van de stikstofplannen. In dit dossier bieden we je een actueel overzicht van het stikstofprobleem, geschreven door experts. Wat is het probleem precies en wat zijn de effecten op natuur en gezondheid? Lees er alles over in dit dossier of bestel de nieuwe paperback Stikstof.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Slaap
Slaap is net zo essentieel voor ons als eten en drinken. In dit dossier vind je artikelen uit het cahier 'Tijd voor Slaap', dat op 19 maart gepubliceerd wordt.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Besmet!
Nederland was twee-en-een-half jaar in de ban van de coronaviruspandemie. Inmiddels draait de maatschappij weliswaar weer op volle toeren, wordt er meer gevlogen dan vóór de pandemie, maar voor veel mensen is de ziektelast door COVID nog (lang) niet afgelopen. Het coronavirus is ‘endemisch’ geworden en we zullen er jaarlijks mee geconfronteerd blijven. Lees alles over tijdig herkennen en effectief bestrijden van epidemieën en pandemieën in dit dossier en leer alles over vaccins.s.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Griep
Veel Nederlanders krijgen in de herfst en wintermaanden griep. Het griepvirus is een van de vele veroorzakers van bovenste luchtweginfecties die ieder jaar veel mensen ziek maakt. Ouderen en jonge mensen uit de risicogroep kunnen zelfs ernstig ziek worden...
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Plantgezondheid
Planten zijn overal, van de uitgestrekte graslanden, oerwouden of bossen tot aan de primitieve planten in de oceanen, de algen. Zonder planten kunnen wij niet leven: er zou nauwelijks zuurstof zijn en geen voedsel.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Afvalwater
Honderden waterzuiveringsinstallaties in Nederland draaien dag en nacht om ons rioolwater en industrieel afvalwater te zuiveren. Het invoeren van waterzuiveringsprocessen is een goede ontwikkeling voor het milieu en voor onze gezondheid geweest.
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier voortplanting
Zwanger worden gaat niet altijd zo gemakkelijk. Lees hier de antwoorden op 10 veel gestelde vragen over verminderde vruchtbaarheid, IVF-technologie, prenatale diagnostiek en over de toekomstscenario’s in de voortplantingsgeneeskunde...
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier De hielprik
Van Biotinidase deficiëntie, Maple syrup urine disease en Medium-chain acyl CoA dehydrogenase deficiëntie tot Adrenogenitaal syndroom, Congenitale hypothyreoidie en Sikkelcelziekte...
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Gentherapie
Gentherapie is enorm in ontwikkeling. De verwachting is dat er de komende jaren meerdere gentherapieën per jaar op de markt zullen komen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze technologie, wat zijn de behandelmogelijkheden en hoe verloopt het proces richting marktintroductie?...
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Ons afweersysteem
Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt ons dag in dag uit tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Daarnaast bestrijdt het kanker door voortdurend ontspoorde eigen lichaamscellen op te ruimen...
Bekijk het dossier
Dossier
Dossier Plastic fantastic
Vandaag de dag roept het woord plastic associaties op met bergen afval, of met ‘nep’. Maar plastic heeft ons leven op meer manieren verbeterd dan we ons realiseren...
Bekijk het dossier
Thema's

Zoek binnen thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, die een overzicht bieden van de cahiers, artikelen en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in