Dossier Slaap Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Dossier Slaap

Slaap is net zo essentieel voor ons als eten en drinken. In dit dossier vind je artikelen uit het cahier ‘Tijd voor Slaap’, dat op 19 maart gepubliceerd wordt.

Artikel
Nederlander krijgt vaak genoeg slaap, maar de kwaliteit kan beter
Een op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Van laat in slaap vallen of niet door kunnen slapen tot te vroeg wakker worden. Deze problemen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meer bij ouderen dan bij jongeren.
Lees het artikel
Artikel
Slapen is gezond voor lichaam en geest
Sommige mensen denken dat slapen slecht benutte tijd is. Niets is minder waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels laten zien: slapen is investeren in gezondheid en welbevinden. Goed slapen doet zeker niet onder voor andere leefstijlfactoren die gezondheid beïnvloeden.
Lees het artikel
Artikel
De gevolgen van een verschoven slaap
Het verschuiven van slaap door bijvoorbeeld nachtwerk of door laat opblijven en uitslapen in het weekend, verstoort het vaste waak- en slaapritme. Dat kan leiden tot vermoeidheid en concentratieverlies op de korte termijn en tot diabetes, hart- en vaatziekten en depressie op de lange termijn.
Lees het artikel
Artikel
Slapeloosheid, oorzaken en oplossingen
Langdurige slapeloosheid komt veel voor in Nederland. Slaapmiddelen lossen dit probleem meestal niet op. Slechts een klein deel van de mensen met langdurige slapeloosheid krijgt gedragstherapie, terwijl die beter werkt. De meest voorkomende slaapstoornis is langdurige slapeloosheid.
Lees het artikel
Artikel
Slaapstory: ‘De dag loslaten vind ik blijkbaar moeilijk’
Lees het verhaal van een persoon die last heeft van slapeloosheid.
Lees het artikel
Artikel
Samen op zoek naar het geheim van goede slapers
Wetenschap is inmiddels steeds meer een bezigheid waaraan iedereen kan bijdragen. Het Nederlands Slaap Register is een mooi voorbeeld van burgerwetenschap (‘citizen science’). Het idee voor het Nederlands Slaap Register kwam voort uit het verlangen meer te kunnen betekenen voor mensen met slapeloosheid.
Lees het artikel
Artikel
Slaap lekker met deze algemene slaaptips
Slaap lekker met deze slaaptips. Samengesteld door slaaponderzoekers.
Lees het artikel
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in