Dossier Alcohol Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Alcohol

Alcohol

Wat zijn de effecten, risico’s en gevolgen van alcoholgebruik? Lees hier over de belangrijke aspecten van alcohol zoals gezondheid, verslaving en sociale impact.

Artikel
Alcohol en het spijsverteringssysteem
Door overmatig alcoholgebruik kunnen in het hele spijsverteringssysteem, van mond tot lever tot darm, aandoeningen ontstaan variërend van brandend maagzuur tot ontstekingen en kanker. Eigenlijk overal waar alcohol langskomt kan schade aan organen ontstaan.
Lees het artikel
Artikel
Hoe werkt alcohol in het lichaam?
Een half uur na de eerste slok heeft alcohol alle uithoeken van het lichaam bereikt. Wat is het effect? Hoe snel verdwijnt alcohol weer uit het lichaam? En waarom is de een gevoelig voor alcohol en merkt de ander er minder van?
Lees het artikel
Artikel
Een kleine geschiedenis van alcohol
In de oudheid was drankgebruik veelal gekoppeld aan rituelen en geen alledaags roesmiddel. De uitvinding van sterke drank zorgde voor een periode van overvloedig gebruik van alcohol en maatschappelijke ontwrichting, die vooral door de invoering van wetten werd beteugeld. Inmiddels heeft alcohol weer een centrale plaats in het sociale leven verworven.
Lees het artikel
Artikel
Invloed van alcohol op de hersenen
Langdurig alcoholgebruik heeft effect op het geheugen, oriëntatie- en planningsvermogen, doordat alcohol de beschermende vette laag rond de zenuwcellen aantast. Door tijdig te stoppen met drinken herstelt dit vaak weer.
Lees het artikel
Artikel
Doorgeprikte ballon: een beetje alcohol is beter dan geen alcohol
Alcohol is een giftige stof. Toch hoor je vaak dat een glaasje per dag juist gezond is. Hoe is dit misverstand ontstaan?
Lees het artikel
Artikel
Alcohol vermindert weerstand tegen infecties
De eerste grote coronagolf in Nederland lijkt mede te zijn ontstaan bij wintersporters en carnavalsvierders. Dat is op zich niet verrassend. Waar grote groepen mensen bij elkaar zijn, zien ziekteverwekkers hun kans schoon. Maar is er ook een rol voor alcohol weggelegd?
Lees het artikel

Vraag & antwoord

Vragen
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, met een overzicht van cahiers, dossiers en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement