Dossier Plantgezondheid Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Dossier Plantgezondheid

Plantgezondheid

Planten zijn overal, van de uitgestrekte graslanden, oerwouden of bossen tot aan de primitieve planten in de oceanen, de algen. Zonder planten kunnen wij niet leven: er zou nauwelijks zuurstof zijn en geen voedsel.

Artikel
De stormachtige opmars van de banaan als fruit
De bananenmarkt is vanaf de jaren zestig enorm gegroeid, maar de populariteit van de banaan als fruit dateert al van ver daarvoor. Nu bedreigen ziekten de bananenteelt. Tijd voor een nieuwe episode met andere landbouwmethoden en beter betaalde arbeid.
Lees het artikel
Artikel
Bananenkunst
De banaan is een belangrijk onderwerp in de kunst. Zowel in de literatuur als in de beeldende kunst. Hoe komt dat?
Lees het artikel
Artikel
De nieuwe banaan komt eraan
Bananen veredelen is een langdurig proces. Het duurt normaliter ongeveer tien jaar om een nieuwe variëteit te maken. Met kennis over het DNA van de banaan en nieuwe technieken om dat DNA te veranderen, gaat die veredeling nu een stuk sneller.
Lees het artikel
Artikel
De banaan, hoeksteen van het imago van de supermarkt
Bananen zijn belangrijk voor supermarkten. Ze zijn goed voor bijna 2 procent van de levensmiddelenomzet en laaggeprijsde bananen geven de winkel een voordelig imago. Daarom betaalt de consument relatief weinig voor bananen, wat vaak ten koste gaat van de boeren die ze telen.
Lees het artikel
Artikel
Hoe de banaan haar zaden verloor
Is het je weleens opgevallen dat bananen geen zaden hebben? Hoe ontstaat dan het vruchtvlees waar men zo dol op is? De mens heeft hier vermoedelijk een belangrijke rol in gespeeld.
Lees het artikel
Artikel
Wat is plantgezondheid en waarom is het belangrijk?
Planten, ze zijn overal. Veruit het meeste land op aarde is bedekt met een groene laag van bossen, oerwouden of graslanden, en ook de oceanen zitten vol met primitieve planten, algen. Zonder planten kunnen wij niet leven...
Lees het artikel
Artikel
Xylella fastidiosa, een verraderlijk souvenirtje
De olijventeelt in Zuid-Europa wordt geteisterd door een bacterie. Die heeft al 21 miljoen olijfbomen de kop gekost en hele boomgaarden zijn verwoest. Terwijl Italië̈ vreest voor halvering van de oogst en de...
Lees het artikel
Artikel
De banaan is de pisang
In de Nederlandse supermarkt is er weinig van te merken, want het schap met bananen is nog goed gevuld. Toch is het een kwestie van tijd voordat de gevolgen van twee verwoestende schimmelziekten in de bananenteelt ook hier merkbaar worden...
Lees het artikel
Artikel
Schimmels en bacteriën helpen plant bij afweer
Planten worden bewoond door miljarden bacteriën, schimmels en andere microscopisch kleine organismen. Deze micro-organismen leven op en in de boven- en ondergrondse delen van de plant. Met name rond het wortelstelsel, het deel van de plant dat we...
Lees het artikel
Artikel
Gewassen wapenen met een weerbare omgeving
Er is steeds meer belangstelling voor teeltmaatregelen die beogen de weerstand van planten tegen ziekten en plagen te verhogen. Afstand creëren tussen planten van dezelfde soort – beschouw het maar als agrarische ‘social distancing’ – kan ook...
Lees het artikel

Meer informatie

Paperback Banaan

Bestel paperback De banaan

Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s met cahiers, dossiers en artikelen over dit thema.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement