Dossier Genetica Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Dossier Genetica

Dossier Genetica

De landbouw maakt er al duizenden jaren gebruik van: genetica. Ook uit laboratoria zijn genetische technieken niet meer weg te denken. Wat is allemaal mogelijk?

Artikel
Sleutelen aan RNA – nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen?
In 2018 gebruikte de Chinese onderzoeker He Jiankui CRISPR-Cas het DNA van foetussen te veranderen zodat ze beschermd waren tegen een infectie met hiv. Dit leidde tot een hevige discussie over de ethische bezwaren van sleutelen aan DNA. Hoe zit dit bij het veranderen van RNA?
Lees het artikel
Artikel
RNA-therapie – een veelbelovende behandeling van erfelijke ziekten
In dit tijdperk van personalized medicine, waarin op basis van iemands genetisch profiel een haast individuele behandeling mogelijk is, zou RNA-therapie wellicht een rol kunnen spelen in de behandeling van erfelijke ziekten. Maar wat is RNA-therapie precies?
Lees het artikel
Artikel
Epigenetisch plantgeheugen in de strijd tegen plagen en ziekten
Planten ontwikkelen overlevingsstrategieën tegen ziekten en plagen en slaan die ervaring op in hun epigenetisch geheugen. Ook generaties na hen kunnen daar nog profijt van hebben.
Lees het artikel
Artikel
Het olifantengeheugen voor ongewone omstandigheden voor de geboorte
Hongerwinterkinderen hebben ons geleerd dat de omstandigheden voor de geboorte het hele leven kunnen doorwerken in de gezondheid. Dankzij epigenetisch onderzoek is duidelijk hoe dat kan en is er zicht op toepassingen in het heden.
Lees het artikel
Artikel
Hoe de grote boze wolf verlatingsangst kreeg
Het temmen van de wolf heeft geleid tot ‘de beste vriend van de mens’: de hond. Door als maar te selecteren op uiterlijk en gedragskenmerken ontstonden nieuwe genetisch homogene rassen: een van de grootste biologische experimenten uit de mensheid.
Lees het artikel
Artikel
Veroudering: je bent zo jong als je DNA epigenetisch is afgesteld
Bij het ouder worden verandert het epigenetisch landschap – de verpakking van het DNA – en dat heeft effect op het goed functioneren van onze lichaamscellen. Genen die voorheen ‘uit’ stonden, kunnen ineens tot expressie komen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. Onderzoekers kunnen die epigenetische veranderingen nu meten en daarmee een tipje van iemands biologische leeftijd oplichten.
Lees het artikel
Artikel
Sleutelen aan de DNA-code met CRISPR-Cas
Het nieuwe CRISPR-Cas staat volop in de belangstelling als techniek om genen heel gericht aan te passen. Knippen en plakken dus, met allerlei medische toepassingen of om betere plantgewassen te produceren. Hoe werkt het, wat is er mogelijk, en wat is toegestaan?
Lees het artikel
Artikel
Waar worden genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) voor gebruikt?
In Europa kun je niet zomaar een genetisch gemodificieerd organisme maken. Dit is aan strenge regels gebonden. Toch zijn ggo’s niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Ggo’s worden niet alleen gebruikt in het laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook bijvoorbeeld in ons voedsel en in veevoer.
Lees het artikel
Artikel
Genetisch gemodificeerde organismen: stier Herman is allang niet meer de enige
De term genetische modificatie of manipulatie roept bij veel mensen de associatie met de stier Herman of de Chinese Crispr-cas baby's. Maar ggo's worden veel meer gebruikt. Hoe zit dat?
Lees het artikel
Artikel
Technologieën voor gentherapie: lentivirus en adeno associated virus (AAV)
Om een gen in een lichaamscel te brengen, is een geschikt vervoermiddel nodig. Dit noemen we een vector.
Lees het artikel