Dossier Ziekte van Lyme Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in je winkelwagen.

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

Lees de artikelen over teken en de ziekte van Lyme of bestel de actuele  paperback Lymeziekte.(2021)

Artikel
The identification of Lyme borreliosis
Lees het Engelstalige stuk van Allen Steere, ontdekker van de ziekte van Lyme, met een historisch perspectief over deze ziekte.
Lees het artikel
Artikel
Uitingen van de ziekte van Lyme
De uitingsvormen van de ziekte van Lyme zijn divers. Men hanteert de volgende indeling: vroeg gelokaliseerde, vroeg gedissemineerde, en late ziekteverschijnselen.
Lees het artikel
Artikel
Als klachten bij ziekte van Lyme langer duren: over oorzaken en onderzoek
De meest voorkomende uiting van de ziekte van Lyme is de ring of vlek op de plek van de tekenbeet, de erythema migrans.
Lees het artikel
Artikel
Meer teken, meer ziekte van Lyme in Nederland?
In Nederland lopen jaarlijks anderhalf miljoen mensen een tekenbeet op. Circa 25.500 van hen krijgen een rode ring op de huid. Is dat meer dan vroeger en hoe komt dat?
Lees het artikel
Artikel
Testen op Lymeziekte: matig of maatwerk?
Afhankelijk van de symptomen van de patiënt, kan het nodig zijn om laboratoriumonderzoek naar de ziekte van Lyme te doen.
Lees het artikel
Artikel
Allergisch voor steak na een teek?
Het speeksel van teken, dat tijdens een tekenbeet in de huid terecht kan komen, kan leiden tot een onverwachte allergische reactie: de zogenoemde roodvleesallergie.
Lees het artikel
Artikel
Ziekte van Lyme - Vraag en antwoord
Op 20 april organiseerden wij tijdens de Week van de Teek een Teken vragenuur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en meest interessante vragen en antwoorden...
Lees het artikel
Artikel
Koorts na een tekenbeet – soms iets anders dan lymeziekte?
In Nederland komen meerdere tekensoorten voor die ieder hun eigen specifieke ziekteverwekkers naar de mens kunnen overdragen. Het bekendste en meest...
Lees het artikel
Artikel
Teken bij huisdieren
Alle zoogdieren en vogels in het wild, of als huisdier gehouden, kunnen door teken gebeten worden. De meest voorkomende teek in Nederland, de schapenteek (Ixodes ricinus) heeft voor de hele levenscyclus drie keer een bloedmaal nodig en is daarbij niet kieskeurig...
Lees het artikel
Artikel
Teken in stad en dorp
De meeste teken zitten in het bos, maar ook binnen de bebouwde kom weet de teek ons te vinden. Er worden in Nederland jaarlijks ruim een miljoen tekenbeten opgelopen. Mensen die via internet tekenbeten registreren geven bij één op de vijf tekenbeetmeldingen aan dat de beet in stedelijk gebied opgelopen werd...
Lees het artikel
Artikel
Reuzenteken, nieuwkomers of frequente bezoekers?
In de zomer van 2019 werd de zogenoemde monster-, horror- of reuzenteek Hyalomma marginatum, die een voor mensen gevaarlijk virus bij zich kan dragen, gevonden in Duitsland, vlak bij de grens met Nederland.
Lees het artikel
Artikel
Het verwijderen van teken: moet je nou draaien, trekken of schuiven?
Wat is de juiste manier om een teek te verwijderen? Experts wereldwijd adviseren een puntig pincet te gebruiken.
Lees het artikel
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, met een overzicht van cahiers, dossiers en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe boeken, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een cahier

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de cahierprijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Vier keer per jaar krijg je onze boekjes automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement