Dossier Ziekte van Lyme Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

In dit dossier vind je alles over teken en de ziekte van Lyme. Meer weten? Bestel of download de paperback Lymeziekte (2021).

Artikel
Teken wist-je-datjes
Hoe verwijder je het beste een teek, welke klachten kunnen er ontstaan na een tekenbeet en hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme? Een overzicht van teken wist-je-datjes.
Lees het artikel
Quiz
QUIZ: Wat weet jij over teken en Lyme?
Feit of fabel: teken komen alleen van mei t/m augustus voor in Nederland. En hoe groot is de kans om ziek te worden van een tekenbeet? Doe de quiz over teken en de ziekte van Lyme en kom erachter!
Lees het artikel
Artikel
Ticking on Pandora’s Box
Door teken-overdraagbare ziekteverwekkers anders dan de lymebacterie komen geregeld voor in Ixodes-teken in Nederland. Van deze ziekteverwekkers is bekend dat ze enkele weken na een tekenbeet koorts kunnen geven. Het is echter niet goed bekend hoe vaak ze in Nederland tot ziekte hebben geleid.
Lees het artikel
Artikel
Langdurige klachten na lymeziekte, hoe vaak en waarom?
Hoewel de meeste kinderen en volwassenen met lymeziekte volledig of nagenoeg volledig herstellen na een antibioticakuur, blijven sommige mensen last houden van aanhoudende klachten.
Lees het artikel
Artikel
The identification of Lyme borreliosis
Lees het Engelstalige stuk van Allen Steere, ontdekker van de ziekte van Lyme, met een historisch perspectief over deze ziekte.
Lees het artikel
Artikel
Uitingen van de ziekte van Lyme
De uitingsvormen van de ziekte van Lyme zijn divers. Men hanteert de volgende indeling: vroeg gelokaliseerde, vroeg gedissemineerde, en late ziekteverschijnselen.
Lees het artikel
Artikel
Als klachten bij ziekte van Lyme langer duren: over oorzaken en onderzoek
De meest voorkomende uiting van de ziekte van Lyme is de ring of vlek op de plek van de tekenbeet, de erythema migrans.
Lees het artikel
Artikel
Meer teken, meer ziekte van Lyme in Nederland?
In Nederland lopen jaarlijks anderhalf miljoen mensen een tekenbeet op. Circa 25.500 van hen krijgen een rode ring op de huid. Is dat meer dan vroeger en hoe komt dat?
Lees het artikel
Artikel
Testen op Lymeziekte: matig of maatwerk?
Afhankelijk van de symptomen van de patiënt, kan het nodig zijn om laboratoriumonderzoek naar de ziekte van Lyme te doen.
Lees het artikel
Artikel
Allergisch voor steak na een teek?
Het speeksel van teken, dat tijdens een tekenbeet in de huid terecht kan komen, kan leiden tot een onverwachte allergische reactie: de zogenoemde roodvleesallergie.
Lees het artikel
Artikel
Ziekte van Lyme - Vraag en antwoord
Op 20 april organiseerden wij tijdens de Week van de Teek een Teken vragenuur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en meest interessante vragen en antwoorden...
Lees het artikel
Artikel
Koorts na een tekenbeet – soms iets anders dan lymeziekte?
In Nederland komen meerdere tekensoorten voor die ieder hun eigen specifieke ziekteverwekkers naar de mens kunnen overdragen. Het bekendste en meest...
Lees het artikel
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, met een overzicht van cahiers, dossiers en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boekjes automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement