Dossier De mug Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in je winkelwagen.

Dossier De mug

Dossier De mug

Lees alles over muggen en de ziekten die zij kunnen verspreiden.

Artikel
Het gevaarlijkste dier op aarde
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen. De bloedparasiet die malaria veroorzaakt is hiervan de bekendste.
Lees het artikel
Artikel
Europa en de opkomst van het westnijlvirus
In januari 2018 verdween de merel – Nederlands bekendste tuinvogel – voor het eerst in ruim vijftien jaar uit de top drie van de Nationale Tuinvogeltelling. Twee jaar later werden er voor het eerst mensen in het ziekenhuis opgenomen die in Nederland een hersenvliesontsteking hadden opgelopen, veroorzaakt door een virus afkomstig uit Oeganda. Op het eerste gezicht zijn dit twee losstaande gebeurtenissen, maar is dat ook zo?
Lees het artikel
Artikel
Ons verleden, heden en toekomst met muggen
De mensheid heeft er twee miljoen jaar over gedaan om een populatie van één miljard te bereiken. Voor de volgende miljard was slechts 120 jaar nodig en de daaropvolgende nog maar 35 jaar. Het zal niemand verbazen dat deze bevolkingsexplosie een enorme impact heeft gehad op het aanzien van de wereld. En daarmee op de leefwereld van de mug. Wat brengt de toekomst ons?
Lees het artikel
Artikel
Geef muggen geen kans!
Tuinen bevatten talloze ideale broedplekken voor muggen. In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt nemen om muggenoverlast in de tuin te voorkomen.
Lees het artikel
Quiz
QUIZ: Wat weet jij over muggen?
Feit of fabel: muggen vinden sommige mensen 'lekkerder' dan anderen. En kunnen ze je eerder vinden als je last hebt van zweetvoeten? Doe de quiz en kom erachter!
Lees het artikel