Dossier Besmet! Archieven - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Dossier Besmet!

Lees alles over tijdig herkennen en effectief bestrijden van epidemieën en pandemieën in dit dossier en leer alles over vaccins.

Artikel
De snelle ontwikkeling van coronavaccins
Toen de ziekenhuizen volliepen met mensen met (ernstige) corona werd duidelijk dat het snel ontwikkelen van een vaccin cruciaal was voor goede bescherming van de bevolking en voor het minimaliseren van het aantal ziekenhuisopnamen. Het moest snel maar ook zorgvuldig. Kon dat wel, sloot het een het ander niet uit?
Lees het artikel
Artikel
Vaccineren van vee
Infectieziekten in de veehouderij verspreiden en ontwikkelen zich relatief gemakkelijk doordat een groot aantal dieren relatief dicht bij elkaar op één plek verblijft. Vaccinatie van vee kan ziekte en verspreiding van de ziekteverwekkers voorkomen en beschermt in sommige gevallen ook de mens.
Lees het artikel
Artikel
Het geheim van een kansrijk vaccin
De ontwikkeling van elk vaccin begint met een ontwerp aan de tekentafel. Het doel is om in een vroeg stadium alleen de kansrijke vaccins te selecteren voor verder onderzoek bij proefpersonen. Want dat onderzoek is duur.
Lees het artikel
Artikel
Eén voor allen, allen voor één
Vaccineren heeft niet alleen invloed op de gezondheid van individuen, maar ook op de maatschappij als geheel. Deze invloed is grotendeels positief: minder mensen worden ziek en de mensen die wel ziek worden, zijn minder ernstig ziek. De keerzijde is dat infectieziekten en de ernst ervan onzichtbaar worden. Dat versterkt de vaccinatie twijfel.
Lees het artikel
Artikel
Daarom lieten we Covid-19 niet ‘gewoon’ zijn gang gaan
Covid-19 (veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2) is een voor mensen nieuwe virusziekte. Het virus is in 2019 van een dier...
Lees het artikel
Artikel
Wat is een goed vaccin?
De beste weerstand krijg je na een infectie met een virus of bacterie. Uiteraard is het niet aan de orde om het echte virus als vaccin te gebruiken. Om iemand niet de infectie, maar wel een goede afweerreactie te geven...
Lees het artikel
Artikel
Nooit meer een pandemie? Laten we dat regelen!
Is de coronapandemie het gevolg van onze kortzichtigheid, is het kortom ‘onze’ eigen schuld? Ja constateert Kees Cools verbijsterd. Terwijl dé oplossing om pandemieën te...
Lees het artikel
Artikel
Hoe komen we een uitbraak zo snel mogelijk op het spoor?
Het RIVM verzamelt dagelijks allerlei gegevens over infectieziekten, analyseert die en gebruikt die informatie om uitbraken van infectieziekten zo vroeg mogelijk...
Lees het artikel
Artikel
Wat is jouw sociaal gewenste afstand?
‘Het ideale consult is een strenge orde, een droom van afstand en aanraking, bedoeld om klaarheid te scheppen,’ zo begint Willem Jan Otten in zijn boek Ons mankeert niets het verhaal over een huisarts die zijn eigen...
Lees het artikel
Artikel
Spreken met corona
Virussen lopen niet van A naar B. Virussen laten zich verspreiden via druppeltjes. Bij hoesten. Bij niezen. Maar ook bij praten en zingen verspreiden virussen zich.
Lees het artikel
Artikel
Groepsimmuniteit
Premier Rutte sprak op 17 maart 2020 het Nederlandse volk toe. Zeven miljoen mensen zaten op dat moment voor de televisie. Zijn boodschap was indringend. Hij waarschuwde dat niet duidelijk is hoelang het gaat...
Lees het artikel
Artikel
Hoe beschermen wij ons tegen virussen?
Om verspreiding te verminderen kunnen mensen die nog niet ziek zijn maar mogelijk wel besmet, al vóórdat verschijnselen van de infectie zichtbaar zijn, worden afgezonderd.
Lees het artikel
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, met een overzicht van cahiers, dossiers en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in