Kan alcohol al kwaad wanneer de placenta nog niet gevormd is? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

29 november 2023
normaal verdiepend

Kan alcohol al kwaad wanneer de placenta nog niet gevormd is?

De auteurs

Zelfs het drinken van alcohol in de vroegste stadia van de zwangerschap kan negatieve effecten hebben, zoals belemmering van placenta-ontwikkeling en risico op miskramen. Geen alcohol drinken voor en tijdens de zwangerschap blijft dus de beste optie.

Bijna een kwart (24,4 procent) van alle vrouwen drinkt alcohol in de vroege stadia van de zwangerschap, vaak voordat ze weten dat ze zwanger zijn. Een klein deel daarvan (2,6 procent) blijft zelfs alcohol drinken nadat ze op de hoogte zijn van hun zwangerschap. Hoewel de meeste vrouwen weten dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap schadelijk is voor de gezondheid van hun kind, denkt bijna een kwart (23 procent) van de vrouwen die zwanger zijn of zwanger zijn geweest dat een beetje alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Een veelgehoord argument is dat alcohol drinken in de vroege zwangerschap, voordat de placenta is gevormd, weinig schade kan aanrichten.

Minder bloedvaten

Zelfs het drinken van alcohol in de vroegste stadia van de zwangerschap, nog voordat veel vrouwen zich bewust zijn van hun zwangerschap en voordat de placenta is gevormd, kan negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van de baby. Alcohol belemmert de goede ontwikkeling en werking van de placenta omdat er zich minder bloedvaten vormen. In een later stadium van de zwangerschap leidt dit tot een beperkte toevoer van voedingsstoffen naar de baby die daar juist steeds meer van nodig heeft.

Miskramen

Bovendien verhoogt alcoholgebruik in de vroege zwangerschap het risico op miskramen. Onderzoeken naar de effecten van zelfs minimale alcoholconsumptie in deze periode hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Het drinken van alcohol in de vroege zwangerschap kan gevolgen hebben voor de zwangerschap en het kind, maar dat blijkt niet uit elk onderzoek. Het is ook niet duidelijk hoeveel alcohol precies te veel is. Het beste voor de gezondheid van zowel het kind als de moeder is om helemaal geen alcohol te drinken voor en tijdens de zwangerschap. Dit is ook de reden dat bijna alle gezondheidsorganisaties adviseren om te stoppen met alcohol als een vrouw probeert zwanger te worden.

Over de auteurs

Michelle ten Dam
Stagiaire bij stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Geschreven in samenwerking met de redactie van de paperback Alcohol.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement