Helpt een bodempje leggen tegen te snel dronken worden? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

26 juli 2023
normaal verdiepend

Helpt een bodempje leggen tegen te snel dronken worden?

De auteurs

Eten voor het drinken van alcohol, of ‘een bodempje leggen’, helpt om minder snel dronken te worden, omdat het de opnamesnelheid van alcohol vertraagt. Eet dan wel voedsel met vet of vezels voor het meeste resultaat.

Alcohol komt na het drinken eerst in de maag terecht. Het lichaam neemt hier al een klein deel van de alcohol op, tot zo’n 20 procent. Ook wordt alcohol in de maag al gedeeltelijk afgebroken door het enzym alcoholdehydrogenase (ADH). Vervolgens bereikt de alcohol de dunne darm, waar dankzij het grote oppervlak het grootste deel van de alcoholabsorptie plaatsvindt (75-85 procent).

Eten voor het drinken sluit de maagportier, de doorgang tussen de maag en darmen (de twaalfvingerige darm). Hierdoor blijft niet alleen het voedsel langer in de maag om te worden verteerd, maar ook de alcohol. Het ADH-enzym in de maag heeft dan meer tijd om de alcohol af te breken. Bovendien bereikt alcohol pas later de dunne darm, waar de rest van de alcohol wordt opgenomen. Zo vindt door iets te eten de opname van alcohol meer verspreid over de tijd plaats, en wordt men minder snel dronken.

Soort voedsel

Het soort voedsel speelt ook een rol. Voedsel dat rijk is aan vet, vezels en eiwitten wordt langzamer verteerd, waardoor het langer in de maag blijft. Dit betekent dat alcohol ook langer in de maag blijft, waardoor er meer alcohol wordt afgebroken voordat het de dunne darm bereikt. Koolhydraten en simpele suikers worden daarentegen sneller verteerd en hebben minder lang invloed op de alcoholopname. Groenten en fruit, die grotendeels uit water bestaan, helpen om gehydrateerd te blijven en vullen de vitaminen en mineralen aan die verloren gaan door het drinken van alcohol. Let echter op met het eten van zoute snacks voor het drinken, omdat zowel zout als alcohol de bloeddruk verhogen.

Over de auteurs

Michelle ten Dam
Stagiaire bij stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Geschreven in samenwerking met de redactie van de paperback alcohol.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement