Alcohol vergroot het risico op verschillende kankersoorten, waarvan veel in het spijsverteringsstelsel. Dit komt door twee kankerverwekkende stoffen: ethanol en acetaldehyde.
Alcohol vergroot het risico op kanker. Dit komt door twee stoffen: ethanol (pure alcohol) en acetaldehyde (een afbraakproduct van alcohol). Beide stoffen zijn kankerverwekkend. Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe groter het risico op kanker. Deskundigen schatten dat alcohol jaarlijks verantwoordelijk is voor 4,1 procent van de nieuwe gevallen van kanker wereldwijd. In Nederland alleen al kregen naar schatting 4.200 mensen in 2020 de diagnose kanker als gevolg van alcoholconsumptie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat bovendien dat in 2021 ongeveer 600 mensen zijn overleden aan kanker door alcoholgebruik.
Alcohol verhoogt in ieder geval het risico op verschillende soorten kanker, waaronder mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, dikke darm-, endeldarm-, lever- en borstkanker. Het is waarschijnlijk dat alcohol ook het risico op maagkanker verhoogt en er zijn eerste aanwijzingen op verhoogd risico op long-, alvleesklier- en huidkanker.
Percentage kankergevallen veroorzaakt door alcohol. (Bron: Trimbos/Alcoholinfo.nl)
Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.
Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.