Kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

27 juni 2023
normaal verdiepend

Kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen?

De auteurs

Vrouwen kunnen gemiddeld genomen slechter tegen alcohol dan mannen. Dat heeft een aantal redenen. Zo wordt er bij vrouwen minder alcohol afgebroken in de maag dan bij mannen en hebben vrouwen minder lichaamsvocht en juist meer lichaamsvet. Ook lopen vrouwen bij dezelfde hoeveelheid alcohol meer gezondheidsrisico’s. Hoe komt dat?

Per glas alcoholische drank nemen vrouwen meer alcohol op in het bloed dan mannen. Dat komt door het zogenoemde first-pass effect van alcohol in de maag. Het enzym alcoholdehydrogenase (ADH) breekt in de maag al een deel van de alcohol af. De rest gebeurt voornamelijk in de lever. Bij vrouwen zijn er in de maag minder van die ADH-enzymen aanwezig dan bij mannen, waardoor alcohol minder snel wordt afgebroken.

Lichaamsvocht en hormonen

Daarnaast zijn vrouwen gemiddeld kleiner, hebben minder lichaamsvocht (vrouwen: gemiddeld 55 procent, mannen: 60 procent) en spierweefsel in vergelijking met mannen, en juist meer lichaamsvet. Alcohol lost goed op in water en verdeelt zich in het lichaam over het lichaamsvocht, zoals bloed en vocht in de spieren. Het wordt minder goed opgenomen in vetweefsel. Daarom kan dezelfde hoeveelheid alcohol bij vrouwen een hogere bloedalcoholconcentratie (BAC) veroorzaken dan bij mannen.

De menstruele cyclus en de overgang hebben ook invloed op de gevoeligheid voor alcohol. Na de overgang hebben vrouwen gemiddeld nog minder lichaamsvocht en een hoger vetpercentage. Alcohol komt dan nog harder aan. Na dezelfde hoeveelheid alcohol is de BAC hoger dan voor de overgang. Na de overgang kunnen vrouwen dus nog slechter tegen alcohol dan ervoor.

Factoren waardoor vrouwen slechter tegen alcohol kunnen dan mannen

 

Meer gezondheidsrisico’s

Vrouwen lopen bij dezelfde hoeveelheid alcohol in het bloed meer gezondheidsrisico’s dan mannen. Zo veroorzaakt alcohol een hogere concentratie aan oestrogeen, dat in verband wordt gebracht met het ontstaan van kanker, zoals onder andere borstkanker. Ook bij mannen verhoogt alcohol de oestrogeenconcentratie, maar minder dan 1 procent van alle borstkankergevallen doen zich voor bij mannen. Alcohol kan ook de menstruele cyclus ontregelen en de kans op een miskraam verhogen. Bovendien brengt alcohol tijdens de zwangerschap grote risico’s voor de gezondheid van de kinderen met zich mee, zoals foetaal-alcoholsyndroom (FAS). Vrouwen lopen daarnaast sneller risico op alcohol gerelateerde leveraandoeningen dan mannen en hersenbeschadigingen treden waarschijnlijk sneller op. Tot slot blijken vrouwen meer moeite te hebben met het zoeken van hulp bij problematisch alcoholgebruik dan mannen.

Over de auteurs

Michelle ten Dam
Stagiaire bij stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Geschreven in samenwerking met de redactie van de paperback Alcohol.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement