Wat is griep? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

05 februari 2019
normaal verdiepend
10 minuten

Wat is griep?

De auteurs

Het griepvirus is een van de vele veroorzakers van bovenste luchtweginfecties die ieder jaar in de herfst en wintermaanden veel mensen ziek maakt. Het griepvirus veroorzaakt ‘de griep’ of  ‘influenza’. Bij ongeveer een derde van de mensen die door het griepvirus geïnfecteerd raakt, verloopt de infectie zonder ziekteverschijnselen. Dit is afhankelijk van iemands conditie en eerdere infecties die zijn doorgemaakt. 

Kenmerken griep

Wanneer er wel griepachtige ziekteverschijnselen ontstaan, zien we de volgende drie kenmerken:

1. het plotseling ontstaan van de klachten,

2. hoesten, neusverkoudheid, niezen, pijn achter het borstbeen, zere keel en

3. koorts tot 39oC of hoger.

Vaak komen daar nog de volgende klachten bij: pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, koude rillingen, moeheid, spierpijn en algemeen ziektegevoel (‘malaise’).

In de herfst en winter gaan veel ziekteverwekkers rond en het griepvirus is daar één van. Niet ieder griepachtig-ziektebeeld wordt veroorzaakt door het griepvirus.

Het griepvirus verandert voortdurend en kan iemand daardoor meerdere keren in het leven ziek maken. Toch beschermt de eigen weerstand, opgebouwd doordat iemand eerder een griepinfectie heeft gehad, een beetje tegen licht veranderde nieuwe griepvirussen.

Bestand tegen griep

Weerstand tegen griep krijgt iemand door de griep zelf door te maken en goed te herstellen. De eerstvolgende jaren is men dan op de best mogelijke manier beschermd tegen nieuwe ontmoetingen met het rondwarend virus. Hoe meer het griepvirus in de loop der tijd verandert, hoe minder het effect van de bescherming die door eerdere infecties was opgebouwd. Een goede gezondheid is geen garantie dat een griep wel mee zal vallen.

Oudere mensen kunnen ernstig ziek worden van een infectie door een griepvirus en aan de gevolgen overlijden. Boven de 60 jaar begint dit een rol van betekenis te spelen: niet alleen kan er een longontsteking of hartaandoening ontstaan, maar bij hogere leeftijd blijven mensen ook langdurig ernstig verzwakt. Bestaande aandoeningen, zoals suikerziekte, kunnen dan verergeren.

Verloren jaren door de griep

De last door ziekte en sterfte in de bevolking – de totale ziektelast –  wordt vaak weergegeven in verloren levensjaren: de DALYs, dat staat voor Disability Adjusted Life Years. Wanneer iemand door griep langdurig ernstig ziek is, wordt dat bijvoorbeeld geteld als een gedeelte van een levensjaar.

De jaarlijkse ziektelast door griep is niet precies te achterhalen omdat niet ieder griepgeval geregistreerd wordt. Maar op basis van wat er wel bekend is, hebben onderzoekers berekend dat de ziektelast door griep neerkomt op een verlies van 8.670 DALYs per jaar.

Dat kan betekenen dat jaarlijks ruim achtduizend mensen een jaar gezondheid verliezen of dat ruim achthonderd mensen tien jaar gezondheid verliezen. In werkelijkheid komt de DALY-schatting tot stand door een optelling van vele duizenden mensen die kort (weken of maanden) een sterk verminderde gezondheid hebben en mensen die sterven aan griep.

In het afgelopen seizoen (2017-2018) was er meer ziektelast dan gemiddeld, er gingen 18.600 gezonde levensjaren verloren door de griep.

 

Over de auteurs

Jim van Steenbergen
Arts-epidemioloog en bestuurslid van stichting Biowetenschappen en Maatschappij
André Knottnerus
Teun Guichelaar
Pim van Gool
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in