Hoeveel mensen krijgen jaarlijks griep? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

05 februari 2019
normaal verdiepend
10 minuten

Hoeveel mensen krijgen jaarlijks griep?

De auteurs

Hoeveel mensen elk jaar precies de griep krijgt, is niet bekend. Niet iedereen met griepverschijnselen gaat ten slotte naar de huisarts. En wanneer iemand wel naar de dokter gaat, laat deze niet altijd door een laboratorium uitzoeken wat de precieze verwekker van de griepachtige verschijnselen is, en is het niet bekend of er sprake is van ‘echte’ griep door het griepvirus.

Aantal mensen met griepverschijnselen

Voor de statistiek voor de ziektelast van griep wordt daarom als benadering gekeken naar het aantal consulten bij huisartsen voor ‘griepachtige ziektebeelden’. In de winter van 2016-2017 bezochten ongeveer 380.500 mensen de huisarts met griepachtige verschijnselen, een jaar later waren het er 340.000. Het werkelijke aantal mensen met griepverschijnselen zal dus hoger zijn dan het aantal door huisartsen geregistreerde gevallen.

In Nederland is er tijdlang een initiatief geweest om mensen zelf via het internet op een gestructureerde manier te laten melden of ze griepachtige verschijnselen hadden: De Grote Griepmeting. De Grote Griepmeting schatte dat er jaarlijks drie miljoen Nederlanders een griepachtig ziektebeeld doormaken.

 

Aantal gevallen met griep bij de huisarts per 1.000 inwoners gebaseerd op cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL. Bron: www.volksgezondheidenzorg.info

Aantal gevallen griep daalt


Sinds de jaren zeventig daalt het jaarlijks aantal gevallen van griep bij huisartsen gestaag. Dit kan meerdere oorzaken hebben. We bouwen betere afweer op tegen het virus, men gaat niet meer naar de dokter met griep, we zijn steeds gezonder geworden of we wonen minder dicht op elkaar en dragen het virus minder over? Of komt het door de jaarlijkse griepprik? Het is niet met zekerheid te zeggen, maar de grootscheepse vaccinatie speelt zeker een grote rol.

Vanaf ongeveer 2008 lijkt het aantal griepgevallen bij de huisarts weer licht toe te nemen.  Vanaf dit jaar is ook de vaccinatiegraad aan het dalen. Of dit met elkaar verband heeft is niet zeker, maar is wel aannemelijk.

 

Over de auteurs

Jim van Steenbergen
Arts-epidemioloog en bestuurslid van stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Prof. Andre Knottnerus
Lid Raad van Advies van stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Hij is emeritus hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht en voormalig voorzitter van de Gezondheidsraad en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Dr. ir. Astrid van de Graaf
Freelance wetenschapsjournalist, eindredacteur en science writer.
Teun Guichelaar
Dr. ir. Teun Guichelaar is immunoloog en wetenschappelijk medewerker bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in Bilthoven
Prof. dr. Pim van Gool
Voorzitter van de Gezondheidsraad en hoogleraar in de neurologie aan het AMC. Hij is bestuurslid bij stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
Trends in vaccinatiegraad naar leeftijd en medische indicatie in de periode 1996-2017 Uit: Rapport van onderzoeksinstituut NIVEL in opdracht van het RIVM over griepvaccinatie.
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in