Xylella fastidiosa, een verraderlijk souvenirtje - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

30 oktober 2020
normaal verdiepend
5 minuten

Xylella fastidiosa, een verraderlijk souvenirtje

De auteurs

De olijventeelt in Zuid-Europa wordt geteisterd door een bacterie. Die heeft al 21 miljoen olijfbomen de kop gekost en hele boomgaarden zijn verwoest. Terwijl Italië̈ vreest voor halvering van de oogst en de olijfolieproductie, neemt de EU maatregelen om verdere verspreiding van deze Xylella fastidiosa tegen te gaan. Of dat lukt, is nog maar de vraag.

Nieuwe besmettingen voorkomen

De bacterie is ook al in Spanje en Frankrijk aangetroffen. Er zijn geen chemische en biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar tegen Xylella en de verwachting is dat die er ook niet snel komen. De enige manier om de ziekte tegen te gaan is nieuwe besmettingen voorkomen. Daarom worden drastische maatregelen genomen: aangetaste bomen worden vernietigd en ook in een wijde straal rondom een besmetting gaan de bomen voor de bijl. Het creëren van zulke bufferzones betekent dat er soms gezonde, eeuwenoude olijfbomen sneuvelen. Dat leidt tot heftige discussies.

Helaas kan de bacterie niet alleen olijfbomen infecteren, maar ook ruim 300 andere plantensoorten, waaronder (on)kruiden zoals brandnetel en een scala aan tuin- en perkplanten. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid waarschuwt om geen lavendel of andere leuke plantjes mee naar huis te nemen als herinnering aan een vakantie in het Middellandse Zeegebied. Ook niet als de plant er gezond uitziet, want sommige op het oog gezonde exemplaren zijn toch besmet en vormen dus een infectiebron. Of een plant ziek wordt, hangt mede af van de temperatuur. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken wordt de bacterie óók verspreid door insecten, waaronder het schuimbeestje.

Op het Amerikaanse continent veroorzaakt Xylella al meer dan een eeuw grote problemen in de Californische druiventeelt. Amandel- en perzikbomen in de zuidelijke staten behoren eveneens tot de slachtoffers, evenals de citrusteelt in Brazilië̈.

 

Over de auteurs

Ir. Doriet Willemen
Ir. Doriet Willemen is hoofdredacteur van Gewasbescherming, het verenigingsblad van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging en redacteur van de scholierenwebsite www.plantenziektekunde.nl
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s met een overzicht van de cahiers, artikelen en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in