Geef muggen geen kans! - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

11 april 2022
normaal verdiepend
5 minuten

Geef muggen geen kans!

De auteurs

Tuinen bevatten talloze ideale broedplekken voor muggen, die hun eitjes leggen in stilstaand water. Denk aan bijvoorbeeld een regenton, of water dat blijft staan op dekzeilen van tuinmeubels. In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt nemen om muggenoverlast te voorkomen.

Steeds meer gemeenten en ook bewoners zijn actief om de openbare ruimte en eigen terreinen te vergroenen en regenwater vast te houden zodat het niet direct het riool inloopt. Bewoners worden daarvoor gevraagd om in hun eigen tuin bijvoorbeeld tegels te verwijderen en een regenton te plaatsen. Het is daarbij wel belangrijk om te voorkomen dat de regenton vervolgens niet een bron van steekmuggen wordt die de barbecue of nachtrust verstoren.

Muggenoverlast in de tuin
Steekmuggen zoals de huissteekmug (Culex pipiens) en de grote steekmug (Culiseta annulata), maar ook de invasieve Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) die zich mogelijk in Nederland gaat vestigen, blijven relatief dicht bij hun oorspronkelijke broedplek, tot tientallen meters. Muggenoverlast in de tuin wordt doorgaans veroorzaakt door broedplekken in diezelfde tuin, of die van de directe buren.

Mogelijke broedplekken voor muggen na een regenbui en maatregelen om te voorkomen dat dat muggen broeden in plekjes in de tuin. Bron: mmdc.nl. Aanpassing door Jos van den Broek

Maatregelen tegen muggen
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water in schoteltjes onder bloempotten, dakgoten, regentonnen en parasolvoeten, maar ook in water dat blijft staan op dekzeilen van tuinmeubels of haardhout, of in opblaasbadjes (zie fig 1a en b).  Ongemak van zoemende muggen of jeukende muggenbulten is te voorkomen door ervoor te zorgen dat muggen geen eitjes meer kunnen leggen in de omgeving:

–          controleer regelmatig de tuin of het balkon op stilstaand water

–          ververs het water of gooi het weg

–          sluit regentonnen af om te voorkomen dat muggen er eitjes in leggen

–          houd vissen in de vijver

–          plaats een fonteintje in de vijver zodat het wateroppervlak in beweging blijft

 

 

Auteurs

Marieta Braks
Medisch entomoloog RIVM
Arjan Stroo
Entomoloog, Centrum Monitoring Vectoren, NVWA

Meer over muggen

Artikel
Slimme stadsinrichting voorkomt ziekte
Vergroening van steden beïnvloedt de biodiversiteit, inclusief die van ziekteverwekkers, en kan daarom invloed hebben op de aanwezigheid van infectieziekten. Slim vergroenen behoudt de positieve effecten van groen in de stad en voorkomt dat risico’s op infectieziekten stijgen.
Lees het artikel
12 april 2022
Paperback De mug
In De mug is te lezen dat een muggenbeet kan leiden tot meer dan jeuk en hoe we de kans op ongewenste ziekten kunnen verkleinen.
Auteurs
Dr. Marieta Braks
Dr. ir. Chantal Reusken
en meer
Paperback
Artikel
Het gevaarlijkste dier op aarde
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar.
Lees het artikel
Artikel
Europa en de opkomst van het westnijlvirus
Het westnijl- en het usutuvirus zijn twee nauw verwante virussen met een vrijwel identieke levenscyclus via dezelfde vogels en muggen. Ruim driekwart eeuw geleden zijn ze op grote afstand van elkaar ontdekt in Afrika, en momenteel verspreiden ze zich allebei steeds verder over Europa.
Lees het artikel
Artikel
Ons verleden, heden en toekomst met muggen
Noord-Europa wordt geconfronteerd met het sterk oprukken van verschillende invasieve muggensoorten. Om te begrijpen wat de toekomst zou kunnen brengen, is het goed om te bedenken hoe we hier zijn gekomen.
Lees het artikel
Artikel
Geef muggen geen kans!
Tuinen bevatten talloze ideale broedplekken voor muggen. In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt nemen om muggenoverlast in de tuin te voorkomen.
Lees het artikel
Quiz
QUIZ: Wat weet jij over muggen?
Feit of fabel: muggen vinden sommige mensen 'lekkerder' dan anderen. En kunnen ze je eerder vinden als je last hebt van zweetvoeten? Doe de quiz en kom erachter!
Lees het artikel

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in