Lesmateriaal Genen en gezondheid - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

21 april 2016
normaal verdiepend

Lesmateriaal Genen en gezondheid

Genetische testen lijken misschien ver weg, maar leerlingen krijgen hier zeker mee te maken! Dit lesmateriaal biedt handige handvatten om genetische testen in de klas te behandelen.

Het lesmateriaal is gemaakt naar aanleiding van het cahier Genen en Gezondheid.

Extra materialen

Genen

Cahier

Dit lespakket maakt gebruik van het cahier Genen en gezondheid. Het lezen van onze genen kan steeds goedkoper en in een razend tempo. Daardoor worden DNA-tests steeds vaker toegepast.

Bekijk het cahier

Docentenhandleiding

Bij dit lespakket hoort een docentenhandleiding. Stuur een mail naar ons als u de handleiding wilt ontvangen.

Stuur een email

Over de auteurs:

Aan het cahier ‘Genen en gezondheid’ werkten vooraanstaande wetenschappers mee die expert zijn op het gebied van dit thema. Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Hienke Sminia van Leve DNA, zie www.levedna.nl.

Prof. dr. Jos van den Broek
Hoogleraar (bio)medische wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden
Mr. Rachèl van Hellemondt
Docent en onderzoeker sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg, LUMC Leiden
Dr. Terry Vrijenhoek
Geneticus, Afdeling Medische Genetica, UMC Utrecht
Dr. Jannes van Everdingen
Dermatoloog en voorzitter stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Prof. dr. Irene van Langen
Hoogleraar Klinische Genetica, afdeling Genetica UMC Groningen
De redactie van dit cahier bestaat uit prof. dr. Jos van den Broek, hoogleraar (bio)medische wetenschapscommunicatie, Universiteit Leiden; dr. Jannes van Everdingen, dermatoloog en voorzitter stichting Biowetenschappen en Maatschappij; mr. Rachèl van Hellemondt, docent en onderzoeker sectie Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg, LUMC Leiden; prof. dr. Irene van Langen, hoogleraar Klinische Genetica, afdeling Genetica UMC Groningen; en dr. Terry Vrijenhoek, geneticus, Afdeling Medische Genetica, UMC Utrecht.

Meer over dit onderwerp

Genen
Artikel
Wanneer leiden DNA-afwijkingen tot kanker?
Gedurende het leven hopen er langzaamaan meer en meer blijvende DNA-afwijkingen op in onze cellen. Dat is geen reden tot paniek: kanker. In gezonde cellen van ouderen kunnen bijvoorbeeld tot wel duizenden mutaties voorkomen zonder dat dit tot problemen leidt.
Lees het artikel
Artikel
Wat is kanker?
Een op de drie Nederlanders wordt ooit geconfronteerd met de diagnose kanker. Maar wat is kanker? En hoe ontstaat het? Dit zijn ingewikkelde vragen, omdat er meer dan 100 verschillende soorten kanker bestaan, elk met hun eigen oorzaak.
Lees het artikel
21 december 2022
Epigenetica
In dit cahier beschrijven wetenschappers de belangrijkste epigenetische processen bij mens, dier, plant en micro-organismen. Processen die een rol spelen tijdens de normale ontwikkeling, veroudering, bij ziekten en genezing. De toekomst zal uitwijzen hoe deze kennis van de epigenetica tot nieuwe behandelingen kan leiden bij ziekten en het weerbaar maken van planten en dieren.
Auteurs
Dr. M. Bosse
Prof.dr. S.M. Chuva de Sousa Lopes
en meer
Cahier
Artikel
Epigenetisch plantgeheugen in de strijd tegen plagen en ziekten
Planten ontwikkelen overlevingsstrategieën tegen ziekten en plagen en slaan die ervaring op in hun epigenetisch geheugen. Ook generaties na hen kunnen daar nog profijt van hebben.
Lees het artikel
Artikel
De nieuwe banaan komt eraan
Bananen veredelen is een langdurig proces. Het duurt normaliter ongeveer tien jaar om een nieuwe variëteit te maken. Met kennis over het DNA van de banaan en nieuwe technieken om dat DNA te veranderen, gaat die veredeling nu een stuk sneller.
Lees het artikel
Artikel
Sleutelen aan de DNA-code met CRISPR-Cas
Het nieuwe CRISPR-Cas staat volop in de belangstelling als techniek om genen heel gericht aan te passen. Knippen en plakken dus, met allerlei medische toepassingen of om betere plantgewassen te produceren. Hoe werkt het, wat is er mogelijk, en wat is toegestaan?
Lees het artikel
Artikel
Waar worden genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) voor gebruikt?
In Europa kun je niet zomaar een genetisch gemodificieerd organisme maken. Dit is aan strenge regels gebonden. Toch zijn ggo’s niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Ggo’s worden niet alleen gebruikt in het laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook bijvoorbeeld in ons voedsel en in veevoer.
Lees het artikel
Artikel
Genetisch gemodificeerde organismen: stier Herman is allang niet meer de enige
De term genetische modificatie of manipulatie roept bij veel mensen de associatie met de stier Herman of de Chinese Crispr-cas baby's. Maar ggo's worden veel meer gebruikt. Hoe zit dat?
Lees het artikel
Artikel
Toepassingen van gentherapie met een lentivirus
Stamcellen in het beenmerg maken rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Gendefecten in deze bloedvormende stamcellen leiden tot allerlei...
Lees het artikel
Alleen de computer zal straks het genoom nog doorgronden
Weinig thema’s uit de cahiers van stichting Biowetenschappen en Maatschappij kennen zo’n stormachtig verloop als de moleculaire biologie
Lees het artikel

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in