Lesmateriaal Evolutie zit in je genen - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

21 april 2016
normaal verdiepend

Lesmateriaal Evolutie zit in je genen

evolutie in je genen

Lessenserie bij het cahier ‘Evolutie zit in je genen – Over Darwin en Genomics’. Gedurende drie lessen wordt ingegaan op evolutieonderzoek en het gebruik van moderne biotechnologische technieken daarbij. Leerlingen bepalen onder meer aan de hand van SNP’s hoe de mens zich over de aarde verspreid heeft.

 

 

 

Extra materialen

Evolutie

Cahier

Deze Lessenserie sluit aan op het cahier Evolutie zit in je genen.

Bekijk het cahier

Docentenhandleiding

Bij deze lessenserie hoort een docentenhandleiding. Stuur een mail naar ons en ontvang de docentenhandleiding in je inbox.

Stuur een email

Over de auteurs:

Dit lesmateriaal werd ontwikkeld door De Praktijk. Hieronder vind je de redactie van het cahier Evolutie zit in je genen.

Joep Geraedts
Hoogleraar genetica en celbiologie aan de Universiteit Maastricht
Jannes van Everdingen
Directeur van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en bestuurslid van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Peter de Knijff
Hoogleraar Populatie- en evolutiegenetica in Leiden
Jos van den Broek
Hoogleraar biomedische wetenschapscommunicatie en bestuurslid van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Meer over dit onderwerp

Meer
Artikel
Wanneer leiden DNA-afwijkingen tot kanker?
Gedurende het leven hopen er langzaamaan meer en meer blijvende DNA-afwijkingen op in onze cellen. Dat is geen reden tot paniek: kanker. In gezonde cellen van ouderen kunnen bijvoorbeeld tot wel duizenden mutaties voorkomen zonder dat dit tot problemen leidt.
Lees het artikel
Artikel
Wat is kanker?
Een op de drie Nederlanders wordt ooit geconfronteerd met de diagnose kanker. Maar wat is kanker? En hoe ontstaat het? Dit zijn ingewikkelde vragen, omdat er meer dan 100 verschillende soorten kanker bestaan, elk met hun eigen oorzaak.
Lees het artikel
21 december 2022
Epigenetica
In dit cahier beschrijven wetenschappers de belangrijkste epigenetische processen bij mens, dier, plant en micro-organismen. Processen die een rol spelen tijdens de normale ontwikkeling, veroudering, bij ziekten en genezing. De toekomst zal uitwijzen hoe deze kennis van de epigenetica tot nieuwe behandelingen kan leiden bij ziekten en het weerbaar maken van planten en dieren.
Auteurs
Dr. M. Bosse
Prof.dr. S.M. Chuva de Sousa Lopes
en meer
Cahier
Artikel
Epigenetisch plantgeheugen in de strijd tegen plagen en ziekten
Planten ontwikkelen overlevingsstrategieën tegen ziekten en plagen en slaan die ervaring op in hun epigenetisch geheugen. Ook generaties na hen kunnen daar nog profijt van hebben.
Lees het artikel
Artikel
De nieuwe banaan komt eraan
Bananen veredelen is een langdurig proces. Het duurt normaliter ongeveer tien jaar om een nieuwe variëteit te maken. Met kennis over het DNA van de banaan en nieuwe technieken om dat DNA te veranderen, gaat die veredeling nu een stuk sneller.
Lees het artikel
Artikel
Sleutelen aan de DNA-code met CRISPR-Cas
Het nieuwe CRISPR-Cas staat volop in de belangstelling als techniek om genen heel gericht aan te passen. Knippen en plakken dus, met allerlei medische toepassingen of om betere plantgewassen te produceren. Hoe werkt het, wat is er mogelijk, en wat is toegestaan?
Lees het artikel
Artikel
Waar worden genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) voor gebruikt?
In Europa kun je niet zomaar een genetisch gemodificieerd organisme maken. Dit is aan strenge regels gebonden. Toch zijn ggo’s niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Ggo’s worden niet alleen gebruikt in het laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook bijvoorbeeld in ons voedsel en in veevoer.
Lees het artikel
Artikel
Genetisch gemodificeerde organismen: stier Herman is allang niet meer de enige
De term genetische modificatie of manipulatie roept bij veel mensen de associatie met de stier Herman of de Chinese Crispr-cas baby's. Maar ggo's worden veel meer gebruikt. Hoe zit dat?
Lees het artikel
Artikel
Toepassingen van gentherapie met een lentivirus
Stamcellen in het beenmerg maken rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Gendefecten in deze bloedvormende stamcellen leiden tot allerlei...
Lees het artikel
Alleen de computer zal straks het genoom nog doorgronden
Weinig thema’s uit de cahiers van stichting Biowetenschappen en Maatschappij kennen zo’n stormachtig verloop als de moleculaire biologie
Lees het artikel

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement