Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten in hun praktijk met een vermoedelijke besmetting na een tekenbeet of met de vraag of hun ziekteverschijnselen zouden kunnen passen bij lymeziekte. Het kan soms een ingewikkelde infectieziekte zijn: nog steeds doen wetenschappers veel nieuwe kennis op in de strijd tegen tekenbeetziekten.
In 2021 brachten wij in samenwerking met diverse experts de paperback Lymeziekte uit. Hoogleraar inwendige geneeskunde prof. dr. Joppe Hovius is hoofdredacteur van het boek. Hij geeft aan dat het van belang is dat artsen, maar ook het grote publiek, de juiste kennis voor handen hebben, weten wat ze moeten doen bij een tekenbeet en waar ze op moeten letten. ‘Lymeziekte is vaak goed te behandelen met antibiotica. Toch kan lymeziekte ook zorgen voor langdurige en soms ook invaliderende klachten. Daar zien wij geregeld voorbeelden van in ons lymeziektecentrum. Deze langdurige klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk deze te achterhalen, om de juiste behandeling in te kunnen stellen’, aldus Hovius.
De paperback Lymeziekte kan de huisartsen hierbij helpen. In het boek gaan artsen en wetenschappers onder andere in op de kans op besmetting na een tekenbeet, de risico’s van een onbehandelde tekenbeet en wat de richtlijnen zijn – en de mogelijkheden voor maatwerk – bij de behandeling. Ook geeft het boek een overzicht van de verschillende lopende landelijke onderzoeken op dit vlak.
Begin februari is het boek verstuurd naar alle huisartspraktijken in Nederland. Naast de verspreiding van het boek wordt er – in samenwerking met het NHG – een webcast voor huisartsen georganiseerd over tekenbeten, Lymeziekte en andere tekenbeetziekten gericht op vragen van de huisarts uit de dagelijkse praktijk. Meer informatie over deze webcast vind je binnenkort via de website van het NHG.
De paperback Lymeziekte is verkrijgbaar via de webshop. Een aantal artikelen uit de paperback vind je in het Dossier Ziekte van Lyme.