Geen producten in je winkelmand.

24 maart 2020
normaal verdiepend
10 minuten

Spreken met corona

De auteurs

Virussen lopen niet van A naar B. Virussen laten zich verspreiden via druppeltjes. Bij hoesten. Bij niezen. Maar ook bij praten en zingen verspreiden virussen zich. Met name bij krachtige letters als de T, P, K en de S.
Nies en hoest daarom in de elleboogplooi.
En houdt bij spreken (en ademhalen) daarom anderhalve meter afstand!

Hoe werkt dat?

Bij het uitspreken van de P laten we een plofje lucht tussen de lippen door ontsnappen, lucht met kleine speekseldruppeltjes.
Bij een S staat de mond open en ontsnapt lucht tussen de tanden.
De K-klank spreken we uit met open mond waarbij we het verhemelte inzetten. Bij het uitspreken van het woord ‘corona’ kuchen we als het ware de speekseldruppeltjes uit. Betekent dit dat we deze letters in de ban moeten doen? Nee, maar het is wel een extra reden om echt minimaal anderhalve meter afstand te houden!

Bekijk de infographics of de video (Engels) over fonetiek over de manier waarop we letters uitspreken:

https://www.tes.com/lessons/nxLMWnnezzjB2w/articulatory-phonetics

© 2014 enunciate.arts.ubc.ca/CC BY-NC-ND 4.0

 

‘Luidsprekers’ zijn ‘super-uitstoters’

Dat we door te praten of te zingen virussen kunnen verspreiden, wordt geboekstaafd door resultaten van recent onderzoek. Ook dan stoot je grote hoeveelheden minuscule deeltjes uit die groot genoeg zijn om tal van ziekmakende organismen te bevatten. Hoesten en niezen staan weliswaar bekend als belangrijke bronnen van virusemissies: je zíet de druppeltjes in de rondte vliegen. Maar vlak met stemverheffing spreken en schreeuwen niet uit, schrijven Asadi en collega’s in in Nature Scientific Reports.

De onderzoekers toonden aan dat hoe luider je spreekt, hoe meer deeltjes je uitstoot. Een deel van de mensen die zij onderzochten, noemen ze ‘super-uitstoters’: deze mensen spuwen constant een hoeveelheid deeltjes uit die gemiddeld beduidend hoger ligt dan bij anderen. Deze ‘luidsprekers’ dragen volgens de onderzoekers buitenproportioneel bij aan uitbraken van besmettelijke ziekten die via de lucht worden verspreid. We schreeuwen het daarom uit: houd je alsjeblieft aan die anderhalve meter afstand!

Wennen

Afstand houden is in de ene cultuur meer wennen dan in de andere, zo blijkt bij een ontmoeting tussen Japanners en Amerikanen op een internationale conferentie. Dit levert een bizar tafereel op. De Amerikaan houdt zijn gesprekspartners op 45 tot 125 centimeter afstand, de Japanner zit op 25 centimeter. Elke keer dat de Japanner naar voren komt, doet de Amerikaan een stapje achteruit. Dit geeft ook aan dat een afstand van 1,5 meter voor ons allemaal een bewuste keuze moet zijn.

Meer lezen? Wat is jouw sociaal gewenste afstand?

Dit artikel is geschreven door Jos van den Broek. Lees ook de andere artikelen in ons online dossier over coronavirus Covid-19.

Bronnen:

Characterization of expiration air jets and droplet size distributions immediately at the mouth opening, C.Y.H. Chao et al., Journal of Aerosol Science; Volume 40, Issue 2, February 2009, Pages 122-133.

Aerosol emission and superemission during human speech increase with voice loudnessSima Asadi et al., Nature Scientific Reports volume 9, Article number: 2348 (2019).