Veerkracht - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

24 mei 2022
normaal verdiepend

Veerkracht

In 2020 en 2021 hebben we ervaren hoe belangrijk veerkracht is. Telkens moesten we meebewegen met de golven van de coronavarianten. Die veerkracht blijven we nodig hebben want ook de klimaatverandering en de veranderende oost-west verhoudingen stellen ons op de proef. Maar wat is veerkracht eigenlijk precies?

Volledige omschrijving
Terug naar overzicht
Omschrijving

Hoe gaan cellen, organismen en ecosystemen om met druk en verstoringen? En wanneer beginnen zij te piepen en te kraken, wanneer zijn de grenzen van hun veerkracht bereikt? Daarover vertelt een breed scala aan wetenschappers in dit biocahier – van celbiologen en hersenwetenschappers tot ecologen en klimaatwetenschappers.

Op alle biologische niveaus blijken aanpassing, variatie, flexibiliteit, risicospreiding en tolerantie de kernmechanismen van veerkracht te zijn. Cellen, organismen en ecosystemen steken niet alle energie in een strategie of een mechanisme, maar spreiden hun kansen. Maar soms bieden al deze mechanismen geen oplossing meer. De druk of stress is te groot of er zijn te veel verstoringen tegelijk. De rek is eruit: het biologisch systeem bereikt een kantelpunt en slaat om naar een nieuw evenwicht. Er is dan vaak geen weg meer terug. En dan kan het ene systeem het andere meeslepen. Toch is er ook hoop en blijken biologische systemen veerkrachtiger dan wetenschappers tot nu toe toe dachten.

English
A few articles are available in English. Check them out here.

Over de auteurs
Annette de Deugd
Teamleider Earth sciences & Astronomy & Life sciences bij NWO
Ellen van Donk
Senior onderzoeker Aquatische Ecologie NIOO-KNAW en emeritus hoogleraar Aquatische Ecologie Universiteit Utrecht
Roy Erkens
Bestuurslid BWM
Astrid Smit
Wetenschapsjournalist

Geef uw e-mailadres op

Oeps er ging iets mis! Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.

  • Door het invullen van uw e-mailadres, schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.
  • Download dit cahier
Medisch Contact
NVON
NBD Biblion