Verslag boekpresentatie De banaan - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Bananen zonder zaden

Verslag boekpresentatie De banaan

Op 14 november organiseerden we de feestelijke afsluiting van paperback De banaan.

De boekpresentatie vond plaats in De Mauritskazerne te Ede, de locatie voor een echte ‘Food Experience’ en ook de plek waar de kas van de Neder Banaan gehuisvest is. De presentatie werd geopend met de uitreiking van de eerste exemplaren aan hoofdauteurs prof. dr. Gert Kema en dr. Fédes van Rijn (WUR) door uitgeverij Lias.

Hoofdauteurs Gert Kema en Fédes van Rijn ontvangen het eerste exemplaar. © Stichting BWM

Bananendebat

Vervolgens namen de hoofdauteurs samen met Jan Willem Grievink (adviseur Food Service Instituut Nederland) deel aan een debat, waar ze discussieerden over onder andere de vraag of we de consumentenprijs moeten verdubbelen voor een eerlijkere productieketen van bananen en of we in 2035 überhaupt nog wel kunnen genieten van dit fruit of dat ze volledig verdwenen is van de wereldmarkt.

Fedes van Rijn, Jan Willem Grievink en Gert Kema in debat onder leiding van Astrid Smit © Stichting BWM

Neder banaan

Na het debat kregen de bezoekers een rondleiding door de Neder banaan kas, de eerste Nederlandse bananenkas. Hier wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe teeltmethode. De banaan wordt namelijk bedreigd door diverse schimmels. De kennis wordt gedeeld met bananenboeren over de hele wereld. Ook experimenteren ze met de reststromen. Zo worden er pallets gemaakt van de resten en zelfs ondergoed!

De Neder banaan kas © Stichting BWM

Met de bananen die in de kas geteeld worden maken ze Nederlands bananenbier: Biri Bana. In de tasting room werd middels een ‘360 graden experience’ verteld over de totstandkoming van dit bananenbier en uiteraard kon je ook het biertje proeven!

Bananenkunst en gerechten

Tot slot kon men diverse gerechten proeven uit het boek, bereid door chefkok Jimmy. Ook was er bananenkunst: kunstenaar Stephan Brusche maakte ter plekke prachtige kunstwerken van bananen. De bezoekers konden thuis nog nagenieten van de boekpresentatie met  bananen verzorgd door AgroFair.

Kunst van Stephan Brusche (isteef) © Stichting BWM

Chefkok Jimmy met een gerecht uit paperback De banaan. © Stichting BWM

Paperback De banaan

Benieuwd naar het boek? Bestel hem hier!

Terug naar overzicht