Op 14 november organiseerden we de feestelijke afsluiting van paperback De banaan.
De boekpresentatie vond plaats in De Mauritskazerne te Ede, de locatie voor een echte ‘Food Experience’ en ook de plek waar de kas van de Neder Banaan gehuisvest is. De presentatie werd geopend met de uitreiking van de eerste exemplaren aan hoofdauteurs prof. dr. Gert Kema en dr. Fédes van Rijn (WUR) door uitgeverij Lias.
Vervolgens namen de hoofdauteurs samen met Jan Willem Grievink (adviseur Food Service Instituut Nederland) deel aan een debat, waar ze discussieerden over onder andere de vraag of we de consumentenprijs moeten verdubbelen voor een eerlijkere productieketen van bananen en of we in 2035 überhaupt nog wel kunnen genieten van dit fruit of dat ze volledig verdwenen is van de wereldmarkt.
Na het debat kregen de bezoekers een rondleiding door de Neder banaan kas, de eerste Nederlandse bananenkas. Hier wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe teeltmethode. De banaan wordt namelijk bedreigd door diverse schimmels. De kennis wordt gedeeld met bananenboeren over de hele wereld. Ook experimenteren ze met de reststromen. Zo worden er pallets gemaakt van de resten en zelfs ondergoed!
Met de bananen die in de kas geteeld worden maken ze Nederlands bananenbier: Biri Bana. In de tasting room werd middels een ‘360 graden experience’ verteld over de totstandkoming van dit bananenbier en uiteraard kon je ook het biertje proeven!
Tot slot kon men diverse gerechten proeven uit het boek, bereid door chefkok Jimmy. Ook was er bananenkunst: kunstenaar Stephan Brusche maakte ter plekke prachtige kunstwerken van bananen. De bezoekers konden thuis nog nagenieten van de boekpresentatie met bananen verzorgd door AgroFair.
Benieuwd naar het boek? Bestel hem hier!