Geen producten in je winkelmand.

25 juni 2020
minder verdiepend
10 minuten

Ziekte van Lyme – Vraag en antwoord

De auteurs

Ook in 2020 organiseerden wij tijdens de Week van de Teek een Teken vragenuur. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en meest interessante vragen en antwoorden.

 

Hoe kan het dat ik nog steeds last heb van ziekteverschijnselen na een kuur tegen Lyme?

Circa 5-10% van de behandelde patiënten met de ziekte van Lyme houdt langer klachten. Er bestaat op dit moment nog geen kant- en klare oplossing voor mensen met langdurige klachten na de ziekte van Lyme. Lees meer hierover in het artikel ‘Als klachten bij de ziekte van Lyme langer duren: over oorzaken en onderzoek’.

 

Waarom is er wel een vaccin tegen Lyme voor dieren en (nog) niet voor mensen?

Een Amerikaans vaccin voor mensen was effectief, maar werd van de markt gehaald vanwege teruglopende verkoop. In Europa zijn meer varianten van de Lymebacterie die ziekte bij mensen kunnen veroorzaken. De zoektocht naar een vaccin is dan ook lastiger. Voor dieren zijn de veiligheidseisen voor vaccins bovendien minder streng.

 

Wat is de beste manier om een teek op je huid te verwijderen?

Experts wereldwijd adviseren om een puntig pincet te gebruiken. Met een puntig pincet kun je alle teken, zelfs op de lastigste plekken, nauwkeurig verwijderen. De teek wordt zo dicht mogelijk op de huid beetgepakt en rechtop met een rustig trekkende beweging verwijderd.
Lees het artikel ‘Het verwijderen van teken: moet je nou draaien, trekken of schuiven’ voor meer informatie.

 

Hoeveel soorten teken bestaan er?

Wereldwijd bestaan er meer dan 900 tekensoorten. In Nederland heb je ongeveer 15 soorten. De teekjes die net uit het eitje kruipen (larfjes) hebben zes poten en zijn ontzettend klein, net als een zandkorrel.

 

Hoe lang moet je een tekenbeet in de gaten houden?

Teken zijn heel erg klein. Je moet de plek van de beet en je gezondheid drie maanden in de gaten houden.

 

Hoe groot is de kans dat je besmet wordt als de teek maar even heeft vastgezeten?

RIVM en thuisarts.nl melden dat de kans klein is als de teek kort heeft vastgezeten, en dat de kans groter wordt naarmate de teek langer dan 24 uur heeft vastgezeten. Bij iedere tekenbeet moet je dus je gezondheid drie maanden in de gaten houden. Lees meer over de aanpak van de ziekte van Lyme in Nederland in ons artikel https://www.biomaatschappij.nl/aanpak-lyme/ en over vergelijkend onderzoek naar testmethodes https://www.expertisecentrumlyme.nl/onderzoek/victory

 

Kan je een teek hebben gehad zonder dit gemerkt te hebben?

Ja, 1 op de 3 mensen met de ziekte van Lyme hebben geen tekenbeet opgemerkt. Daarom is het ontzettend belangrijk op teken te controleren. https://www.rivm.nl/…/teke…/controleren-op-tekenbeten….

Teken zijn meestal zo klein als een maanzaadje. Je moet de plek van de beet en je gezondheid drie maanden in de gaten houden. Lees meer op rivm.nl/tekenbeet en https://thuisarts.nl/tekenbeet/ik-heb-tekenbeet

 

Kan je de ziekte van Lyme krijgen door een dazenbeet?

Erfelijk materiaal (DNA) van de Lymebacterie wordt wel gevonden in stekende insecten zoals dazen en muggen. Dat komt doordat die dan bloed hebben gedronken van een besmet dier, en DNA achterblijft in de maag. De bacterie gaat echter niet van maag naar speekselklieren zoals bij teken. Teek en Lymebacterie zijn in die zin ook super op elkaar ingespeeld. Er is geen sterk wetenschappelijk bewijs dat mensen besmet zijn geraakt door andere beestjes dan teken. Een dazenteek kan wel een flinke vlek veroorzaken. Maar die trek veel sneller weg dan de ‘Lymevlek’

 

Kan je de ziekte van Lyme doorgeven aan je ongeboren kind?

Er bestaat een kans op overdracht van de Borrelia bacterie van moeder op kind als de moeder de ziekte van Lyme oploopt voor of tijdens de zwangerschap. Zie ook: https://www.rivm.nl/ziekte-van-lyme/lyme-en-zwangerschap

© Header: F. Gassner

Meer over dit onderwerp

Lyme
29 maart 2012
Ziekte van Lyme
Een tekenbeet merk je nauwelijks, maar hij kan grote gevolgen hebben. De kleine spinachtige teken kunnen bacteriën overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaken. En daarop moet je alert zijn. Want steeds meer mensen in Nederland krijgen lymeziekte.
Auteurs
Prof. dr. Peterhans van den Broek
Dr. Jannes van Everdingen
en meer
Cahier
Artikel
Als klachten bij ziekte van Lyme langer duren: over oorzaken en onderzoek
De meest voorkomende uiting van de ziekte van Lyme is de ring of vlek op de plek van de tekenbeet, de erythema migrans.
Lees het artikel
Artikel
Hoe ernstig is de ziekte van Lyme?
Mensen in Nederland worden jaarlijks ruim een miljoen keer gebeten door een teek.
Lees het artikel
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s met een overzicht van de cahiers, artikelen en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe cahiers, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in