De griep en Covid-19 - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

27 januari 2020
normaal verdiepend

De griep en Covid-19

De auteurs

Het griepseizoen is weer begonnen, terwijl corona nog steeds heerst in ons land. Griep en corona vertonen soortgelijke verschijnselen en worden op dezelfde manier overgebracht. Maar wat zijn precies de verschillen en hebben ze onderling nog een effect op elkaar? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over griep en corona.

 

Kan ik tegelijk griep en Covid-19 krijgen?

Het is mogelijk dat mensen in de wintermaanden griep en Covid-19 tegelijk krijgen, maar die kans lijkt heel klein. Het gaat om twee verschillende virussen die op dezelfde manier worden overgebracht en ook vergelijkbare verschijnselen geven. In de herfst- en wintermaanden is het daarom voor artsen belangrijk om bij een patiënt met (ernstige) luchtwegklachten altijd aan beide verwekkers te denken en daarop te testen.

De afgelopen tientallen jaren kreeg ongeveer 10% van de bevolking in de winter de griep. Een griepseizoen duurt twee à drie maanden, dus grofweg 1% van de bevolking had per week de griep. Dat zijn vermoedelijk ongeveer 170.000 mensen per week.

In de afgelopen maanden is ongeveer 10% van de bevolking met het coronavirus SARS-CoV-2 in aanraking geweest. Het is het een aannemelijke schatting dat er de komende wintermaanden grofweg ook 10% van de Nederlanders besmet zal raken; dus net als bij griep krijgt grofweg 1% Covid-19 per week.

De kans op Covid-19 (en op griep) is de komende wintermaanden sterk afhankelijk van het naleven van de maatregelen tegen verspreiding. Het onderlinge verloop is op moment van schrijven (26 november 2020) nog niet te voorspellen. Vermoedelijk zal ook griep door de maatregelen zich minder verspreiden dan voorgaande jaren. De kans op zowel een griep- als een coronainfectie is onvoorspelbaar, maar zeer klein.

Als ik griep én Covid-19 heb, ben ik dan ook dubbel ziek?

Dat is niet de verwachting. Er zijn tot op heden slechts enkele tientallen gevallen van ‘dubbelinfectie’ beschreven in de wetenschappelijke literatuur [123 en 4]. Uit deze meldingen lijkt een dubbelinfectie met griep en Covid-19 niet veel ernstiger te verlopen dan alléén Covid-19 of alléén griep. Maar het aantal gevallen is nog te klein om daar een harde wetenschappelijk uitspraak over te doen.

In algemeen is voorkomen beter dan genezen. Dat betekent dat we ons goed aan de Covid-maatregelen moeten houden: anderhalve meter afstand, handen wassen en zelf-isolatie bij klachten. Mensen die daarvoor in aanmerking komen, kunnen een griepprik bij de huisarts halen.

Als ik net griep hebt gehad, ben ik dan beter beschermd tegen Covid-19?

Dat is mogelijk als die griepinfectie kort geleden is geweest. We hebben in ons lichaam een aangeboren en een verworven afweer. Lange tijd is gedacht dat alleen de ‘verworven afweer’ leert van een infectie, waarna het lichaam beter bestand is tegen een her-infectie door dezelfde ziekteverwekker.

De afgelopen tien jaar is duidelijk geworden dat ook de aangeboren afweer ‘leert’ van infecties en daardoor een betere afweer heeft tegen volgende infecties, ook als dat andere ziekteverwekkers zijn; men spreekt van het ‘trainen’ van deze aangeboren afweer.

Er is in meerdere studies aangetoond dat het doormaken van bepaalde virale luchtweginfecties een zekere mate van bescherming kan bieden tegen ernstige ziekteverschijnselen van een andere virale luchtweginfectie wanneer die kort daarop volgt. Dit is vooral onderzocht bij infecties met het rhinovirus (ook een luchtwegvirus) die de ernst van de griep en de verspreiding van het griepvirus remmen.

Het zou dus kunnen dat het doormaken van een stevige griep (influenza) de aangeboren afweer heeft ‘getraind’ en daarmee een gunstige invloed heeft op het verloop van Covid-19 als je kort na de griep daarmee in aanraking komt, of omgekeerd. Dit is voor griep en Covid-19 nog niet aangetoond, wel is er onderzoek aan de gang of een griepvaccinatie bescherming biedt tegen Covid-19.

Over de auteurs

Jim van Steenbergen
Dr. Jim van Steenbergen is epidemioloog en arts Maatschappij en Gezondheid en bestuurslid van stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in