Communicatie, belangrijk bij grote en kleine uitbraken - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

12 maart 2020
normaal verdiepend
5 minuten

Communicatie, belangrijk bij grote en kleine uitbraken

De auteurs

Een uitbraak of epidemie kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Bij grote aantallen patiënten kunnen artsen en verpleegkundigen het werk nog maar nauwelijks aan. En als veel mensen ziek zijn, krijgen bedrijven en de hele economie daar last van.

Soms ontstaat er maatschappelijke onrust of zelfs maatschappelijke ontwrichting. Goede voorlichting is in die gevallen van levensbelang. Dit betekent mensen continu informeren over de risico’s, hen geruststellen en het hanteren van preventieve maatregelen aanmoedigen, zoals hand- en hoesthygiëne, vermijden van grote bijeenkomsten, afstand houden van elkaar en de eventuele beschikbaarheid van medisch technische oplossingen zoals antivirale middelen en vaccins uitleggen.

Bij een landelijke uitbraak geeft het RIVM informatie via de landelijke media. Als er in een bepaalde regio een infectieziekte dreigt uit te breken, is de regionale GGD verantwoordelijk voor de communicatie.

Opschaling

De pandemie van Covid-19 laat zien hoe de aanpak van lokaal, naar regionaal, naar landelijk, naar internationaal verloopt. Hoe elke fase zijn eigen opschaling kent, wat de pijnlijke maatschappelijke effecten kunnen zijn, en hoe wij alleen door goede samenwerking, coördinatie, verantwoordelijkheidsverdeling en doortastende maatregelen de medische en maatschappelijke gevolgen van dit soort uitbraken het hoofd kunnen bieden.

Elke fase kent zijn eigen communicatie en bij elke fase komen andere woordvoerders in beeld. Toen het virus nog voornamelijk in China raasde, waren het vooral virusdeskundigen die commentaar gaven op radio en telvisie in nieuws- en achtergrondprogramma’s. Toen het virus Nederland bereikte, traden ook anderen naar voren: artsen die zieke mensen behandelden in ziekenhuizen, burgemeesters en directeuren van lokale GGD’en. Weer later spraken ook politici zich uit. In al die fasen werd de regie gevoerd door woordvoerders van het RIVM. Met telkens dezelfde boodschap: de infectie moet zo veel mogelijk worden ingedamd om verspreiding zoveel mogelijk te vertragen, zodat er geen acute overbelasting van de curatieve zorg optreedt en de maatschappij niet binnen korte tijd ontwricht raakt.

Over de auteurs

Esther Rikkengaa
Senior communicatieadviseur bij het RIVM te Bilthoven
Dit artikel is een bewerking van het kader Publiekscommunicatie, belangrijk bij grote en kleine uitbraken, geschreven door Esther Rikkengaa.
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in