Ook in 2023 komen er weer diverse thema’s aan bod op het gebied van ziekte en gezondheid, maar ook over natuur en duurzame landbouw.
1. Kanker (paperback)
Op 2 februari presenteren we Kanker met een boekpresentatie in het IKNL te Utrecht. Schrijf je nu in!
Vroeg of laat krijgt een op de drie Nederlanders kanker. En hoe ouder, hoe groter de kans
op deze ziekte. Preventie is dan ook een van de grootste uitdagingen van de eenentwintigste
eeuw. De inschatting is dat door gezonder te leven 30 procent van alle kankergevallen kan worden voorkomen. Ook kan sterfte worden teruggedrongen door vroegtijdige opsporing. Er zijn weliswaar steeds meer overlevers, maar er gaan ook nog veel mensen dood. Welke veelbelovende behandelingen voor zeldzame of uitbehandelde kankersoorten worden er momenteel onderzocht? Onderzoekers en artsen die met patiƫnten met kanker te maken hebben, vertellen over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek: van vroege opsporing en diagnose tot behandeling. Ook is te lezen hoe er gezocht wordt naar manieren om het leven met en na kanker zo goed mogelijk te maken.
Redactiecommissie: prof. dr. Carla van Gils (KWF), prof. dr. Elisabeth de Vries (UMCG), dr. Jannes van Everdingen (BWM) en dr. ir. Astrid van de Graaf (eindredacteur)
2. Waterlandbouw (cahier)
De natte landbouw is sterk in opkomst: de kweek van algen, wieren, garnalen, sponzen, koralen of vissen. Welke oplossingen kunnen zij bieden voor welke problemen? Hoe wordt ervoor gezorgd dat deze natte landbouw niet soortgelijke problemen veroorzaakt als de akkerbouw en veeteelt de afgelopen decennia heeft gedaan? Wetenschappers met expertise op het gebied van o.a. natte teelt, viskweek en aquacultuur geven ons inzichten in de ontwikkelingen van de waterlandbouw in Nederland en wereldwijd. Ook gaan ze in op de mate waarin de natte landbouw kan bijdragen aan een duurzame toekomst.
Redactiecommissie: prof. dr. Ellen van Donk (BWM), dr. Ellen Weerman (HAS), prof.dr. ir. Hans Komen (WUR) en Astrid Smit (eindredacteur)
3. Stadsnatuur (paperback)
Eind 2023 verschijnt de paperback Stadsnatuur, een productie van Biowetenschappen & Maatschappij en Uitgeverij Lias. In Stadsnatuur wordt het grote belang van de urbane biodiversiteit beschreven. De stad is voor ruim de helft van de wereldbevolking de natuurlijke habitat. In steden leven ook veel soorten planten en dieren, sommige zelfs bij voorkeur. Men spreekt daardoor van het stedelijk ecosysteem. Wereldwijd staat de biodiversiteit onder grote druk en steeds vaker biedt de stedelijke omgeving respijt. Slimme architectuur en stedenbouw kan de biodiversiteit bevorderen en dat heeft weer een positieve invloed op onze gezondheid en welbevinden.
Redactiecommissie: prof. dr. Jelle Reumer (BWM), Niels de Zwarte (bureau Stadsnatuur), prof. dr. Ellen van Donk (BWM), Geert Timmermans en Astrid Smit (eindredacteur).
Abonnement
Alle publicaties ontvangen? Neem dan een abonnement!
Hoorcolleges
Nieuw dit jaar: hoorcolleges! We starten met een hoorcollege over stikstof, gebaseerd op de gelijknamige paperback Stikstof. Hoofdauteurs prof. dr. Jan Willem Erisman en prof. dr. Wim de Vries bespreken in dit hoorcollege het stikstofprobleem. Eind januari kun je het hoorcollege gratis beluisteren via onze webshop.
Blijf op de hoogte van de nieuwste publicaties en schrijf je in voor de nieuwsbrief.