Vandaag publiceren we het cahier ‘Plantgezondheid: hoe voorkomen we dat planten ziek worden?’
Het jaar 2020 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘International Year of Plant Health’. Het doel is om wereldwijd de aandacht te vestigen op het belang van planten en plantgezondheid voor het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De laatste jaren is de burger regelmatig geconfronteerd met zieke planten en bomen in tuin of openbaar groen, denk bijvoorbeeld aan de buxusmot, de eikenprocessierups, de kastanjebloedingsziekte en de essentaksterfte, en in de media wordt veel aandacht besteed aan de wegkwijnende olijfbomen in het favoriete vakantieland Italië. Ook de inzet van chemische middelen is regelmatig in het nieuws. Denk aan de discussies over neonicotinoiden, vermeende veroorzakers van de bijensterfte, en over het fungicide gebruik in de bloembollenteelt, met name vanwege de mogelijke risico’s voor de gezondheid van de omwonenden. Waar men zich vaak minder van bewust is, is het belang van planten voor onze voedselvoorziening en voor de leefbaarheid op aarde, en de negatieve effecten van ziekten en plagen in gewassen, bossen en natuurlijke ecosystemen. Al deze aspecten zullen in dit cahier worden besproken door wetenschappelijke experts.
In dit cahier lees je over ziekteverwekkers en hun trukendozen, de innovatieve chemische en biologische methoden die bedacht zijn om planten te wapenen, en over de toekomst van de landbouwgewassen.
Koop nu het cahier of download het cahier gratis.
Online dossier
Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons online dossier.
Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.