Hoe ontstaat kanker? - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

31 augustus 2023
normaal verdiepend
3 minuten

Hoe ontstaat kanker?

De auteurs

Kanker ontstaat als gevolg van een ongecontroleerde groei en deling van abnormale cellen in het lichaam. Normale cellen in ons lichaam groeien, delen zich en sterven af op een gereguleerde manier, wat belangrijk is voor weefselherstel en het in stand houden van een gezond lichaam. Maar soms kunnen er mutaties optreden in het DNA van een cel, waardoor de regulering van de celgroei en -deling verstoord raakt.

Een verstoring van celgroei en -deling ligt aan de basis van kanker, maar het kan een lange tijd duren voordat een abnormale cel uitgroeit tot een kwaadaardige kanker. Een kwaadaardige tumor heeft dan verschillende eigenschappen gekregen, de zogenaamde kenmerken van kanker. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld het omzeilen van de celdood, en de mogelijkheid tot oneindig vaak delen.

Wat zijn de oorzaken van kanker?

Abnormale cellen ontstaan door mutaties in ons DNA. Het menselijk DNA bevat instructies voor het functioneren van cellen via genen. Deze genen worden afgelezen en vertaald in eiwitten, die essentieel zijn voor de taken van een cel. Fouten in het DNA kunnen leiden tot verkeerde eiwitten, die hun functie verliezen, overactief worden of onjuist geproduceerd worden. Deze verstoorde eiwitten kunnen zorgen voor abnormale groei en deling van cellen wat uiteindelijk kan leiden tot kanker.

Wat zijn risicofactoren voor kanker?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van kanker. Ten eerste is er een genetische aanleg; sommige mensen erven genetische mutaties van hun ouders die hen vatbaarder maken voor bepaalde soorten kanker. Ten tweede kunnen omgevingsfactoren een rol spelen; blootstelling aan schadelijke stoffen zoals tabaksrook, chemische stoffen, straling of bepaalde virussen kan het risico op kanker vergroten. Ten derde kunnen ongezonde levensstijlkeuzes, zoals roken, overmatig alcoholgebruik, een ongezond dieet en gebrek aan lichaamsbeweging, ook het risico op kanker verhogen. Chronische ontsteking in het lichaam en hormonen kunnen ook bijdragen aan kankerontwikkeling.

Bron van dit artikel is de paperback Kanker.

Lisa Kleverwal
Stagiaire bij stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement