Verslag lezing Rassenwaan door Joep Geraedts - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Verslag lezing Rassenwaan door Joep Geraedts

Op 8 februari heb ik op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op verzoek van de Directie Onderzoek en Wetenschapsbeleid een voordracht gehouden over Rassenwaan, naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige cahier van onze stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Racisme is helaas nog aan de orde van de dag. Nog los van het sociale onrecht dat achter discriminatie op grond van vermeend ras of afkomst schuilt, kan de biologie helemaal korte metten maken met racisme, omdat het genetische verschil tussen een Europeaan en een Afrikaan veel kleiner kan zijn dan tussen de ene Europeaan en een andere. Maar als het niet het verschil in DNA is dat groepen mensen met elkaar laat botsen, wat zijn dan de voornaamste etnische bronnen van conflict? 

In het eerste deel van mijn lezing heb ik grotendeels het cahier gevolgd. Maar daarna heb ik plaats ingeruimd voor de recente ophef die is ontstaan door de racistische uitspraken van Yernaz Ramautarsing, de Amsterdamse nummer 2 op de kieslijst van Forum voor Democratie. Hij heeft gesteld dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere mensen.

Omdat Minister Ollongren hierover in de Ien Dales lezing zei: “De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: Het praten over rassen in het politieke debat”, is door de twee voormannen van FvD aangifte gedaan tegen de Minister wegens smaad en laster.

Na afloop van de lezing ging de zeer geanimeerde discussie dan ook vooral over dit actuele thema. Er kwamen veel vragen op over intelligentie en het meten van IQ. Wellicht kan dit in de toekomst resulteren in een nieuw cahier over dit onderwerp.

Prof. dr. Joep Geraedts, lid van de Raad van Advies van stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Terug naar overzicht

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in