Tentoonstelling ‘Gebruik je hersens!’ uitgereisd maar niet uitgeraasd - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Tentoonstelling ‘Gebruik je hersens!’ uitgereisd maar niet uitgeraasd

Hersenen zijn bijzonder. Ze maken dat je niet alleen kunt denken, maar ook bijvoorbeeld kunt lopen, zien, praten en voelen. De hersenen houden je lichaam voortdurend in de gaten en je gebruikt ze vaak zonder dat je het merkt. De tentoonstelling “Gebruik je hersens!” nodigt uit om spelenderwijs te ervaren waarin hersenen in verschillende leeftijdsfasen uitblinken en wat na verloop van tijd minder goed en soms ook beter gaat. Dat maakt de expositie vooral leuk voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Ook biedt de tentoonstelling een goed beeld van (neuro)wetenschappelijke ontwikkelingen, zoals migraine onderzoek en onderzoek op het gebied van ouderengeneeskunde en psychiatrie.

In 2007 ging de expositie ‘Gebruik je hersens!’ voor een lange rondreis van start in het LUMC. Sindsdien heeft de expositie in 16 ziekenhuizen, 1 bibliotheek, 1 museum en 1 congrescentrum gestaan. In de loop der jaren zijn er steeds nieuwe locaties bijgekomen. Vooral in het Congrescentrum Evoluon mochten wij 22.000 bezoekers ontvangen!

De expositie is nu uitgereisd en is aan een tweede leven begonnen als object in Delft. Hij staat nu op een speelveld-project in een sociale nieuwbouwwijk en zal daar voor cohesie gaan zorgen.

Voor wie meer wil weten over hersenen en hersenonderzoek is er een uitgebreide website. Bij stichting Biowetenschappen is tevens een cahier verkrijgbaar waarin de meest actuele ontwikkelingen rondom de hersenen worden beschreven: Brein in beeld.

De tentoonstelling “Gebruik je hersens!” is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), stichting Biowetenschappen en Maatschappij, het LUMC, Hersenstichting Nederland en museum Naturalis.

Terug naar overzicht

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in