Publicaties 2024 - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Publicaties 2024

In 2024 publiceren we drie paperbacks. Hieronder een overzicht van de thema’s en de planning.

1. Stadsnatuur

Redactieleden: Niels de Zwarte, Geert Timmermans, Jelle Reumer, Ellen van Donk, Astrid Smit (eindredactie)
Publicatie: maart 2024

Samenvatting
Op stadsnatuur werd lange tijd een beetje neergekeken: onkruid, restnatuur, armoedig, onbelangrijk. Maar de laatste jaren kan die natuur rekenen op meer waardering van burgers, beleidsmakers en onderzoekers. Zeker nu de natuur buiten de steden het zwaar te verduren heeft.
De natuur in de stad blijkt verrassend divers en minstens zo waardevol als erbuiten. Zo voelt de scholekster – van oorsprong een wadbewoner – zich er inmiddels thuis. Het areaal stadsnatuur met tuinen, platte daken, muren, boomspiegels, begraafplaatsen en tegelvoegen is enorm. Stadsnatuur biedt ook verkoeling voor de stadsbewoner dankzij de schaduw en de verdamping door bomen. Dat maakt groene steden prettig om in te vertoeven, ook bevordert het groen het psychisch welbevinden.

De overheid begint de waarde van stadsnatuur in te zien; gemeenten zijn druk bezig met vergroening. Nieuwbouwwijken zijn steeds vaker natuurinclusief. Voor vogels, vleermuizen, varens en vissen wordt ruimte gereserveerd. Toch zijn er ook nadelen. Wat te denken van meeuwen, ratten, muggen en de toenemende hoeveelheid pollen? In dit boek wordt het veelzijdige en relevante onderwerp Stadsnatuur uitgebreid beschreven.

2.  Vaccins

Redactieleden: Cécile van Els, Jim van Steenbergen, Jannes van Everdingen, Astrid van de Graaf (eindredacteur)
Publicatie: mei 2024

Samenvatting
Door de coronapandemie is het belang van vaccins duidelijker geworden dan ooit. Dankzij vaccinatie konden we anderhalf jaar na de uitbraak ons gewone leven weer oppakken.
De pandemie heeft onze kunde en kennis over vaccins een enorme boost gegeven, maar legde ook dilemma’s in de samenleving over vaccineren bloot. De politiek en sociale media speelden hierin een belangrijke rol. De coronavaccins vormen maar een klein onderdeel van alle vaccins die zijn ontwikkeld en worden toegepast. Wat zijn de huidige uitdagingen en hoe wapenen we ons tegen ziekteverwekkers die voortdurend veranderen?

In dit boek bespreken wetenschappers de betekenis van vaccins voor mens, dier en maatschappij. Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen infectieziekten en willen we wel tegen elke (nieuwe) ziekte een prik? Welke rol speelt de maatschappij hierin? Ook richten we onze blik op de mogelijke toekomst van vaccineren, waarbij het betrouwbaar en begrijpelijk informeren van de burger hoog op de agenda staat. Vaccinatie blijft immers een vrijwillige keuze.

3. Gezond water

Redactieleden: Susanne Wuijts, Roy Erkens, Ellen van Donk, Astrid Smit (eindredacteur)
Publicatie: najaar 2024

Samenvatting
Water is overal om ons heen en een blik vanuit de ruimte laat zien dat ons aardoppervlak grotendeels met water bedenkt is. Hiervan is echter slechts een deel beschikbaar voor de mens omdat het merendeel zout is en/of fysiek ontoegankelijk. Het zit heel diep onder de grond of ligt vast in permanent ijs of gletsjers. Water is behalve alledaags ook heel bijzonder, want het heeft specifieke fysische en chemische eigenschappen. We zijn echter niet heel zuinig op ons water. Ook vanuit de Europese Unie worden regelmatig signalen afgegeven dat het slecht gesteld is met de Nederlandse waterkwaliteit. Zo essentieel als water voor het leven is, zo nonchalant springen we er mee om.

Nederland is een waterrijk land, dit vormt deel van onze culturele identiteit en toch leeft het niet, het is vanzelfsprekend. Er zijn zorgen dat de waterkwaliteit een tweede stikstofcrisis wordt. Deze paperback verhoogt het bewustzijn van het belang van een goede waterkwaliteit, wat er aan de hand is met deze kwaliteit en het besef dat we allemaal een steentje moeten bijdragen aan de oplossingen rondom de problemen bij waterkwaliteit.

Wil je alle publicaties volgend jaar ontvangen? Neem dan een abonnement voor maar 31,50 per jaar!

 

Terug naar overzicht
Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in