Dit jaar publiceren we weer twee cahiers en twee paperbacks.
1. Paperback De mug – Over steekmuggen en de verspreiding van ziekten
Publicatiedatum: 12 april 2022
Boekpresentatie door hoofdauteurs: 12 april, 15:30 – 17:00 via Zoom.
Al eeuwenlang teisteren ziekten zoals malaria en gele koorts de mensheid. Maar pas eind negentiende eeuw werd duidelijk dat muggen daar een cruciale rol in spelen als verspreider van deze ziekten. Wat weten we inmiddels 125 jaar later over steekmuggen en de ziekten die zij kunnen verspreiden? Wat kunnen we doen om ziekte door muggenbeten te voorkomen? Wat staat ons te wachten nu door klimaatverandering ook exotische muggen en ziekten oprukken naar het noorden, zoals de Aziatische tijgermug en het westnijlvirus? Moeten we maar leren leven met ‘muggenziekten’, net zoals met corona en griep? In De mug. Over steekmuggen en de verspreiding van ziekten is te lezen dat het gevolg van een muggenbeet meer kan zijn dan een jeukend rood bultje en hoe we de kans op ongewenste ziekten kunnen verkleinen.
2. Cahier Veerkracht
Publicatiedatum: 24 mei 2022
Dit cahier is in samenwerking met NWO ontstaan en sluit aan op het NWO Life congres 2022 met het thema Resilience.
In de huidige coronapandemie wordt regelmatig gesproken over veerkracht. In dit cahier geven wetenschappers – van celbiologen, tot psychologen, hersenwetenschappers en ecologen – ons een inkijkje in hun onderzoek naar de veerkracht van verschillende biologische systemen. Van micro-organismen die ons immuunsysteem kunnen versterken, planten die anticiperen op de volgorde van hun belagers, trekvogels als de kanoeten die het ondanks hun aanpassingen aan de klimaatverandering misschien toch niet gaan redden, de waarde van sociale steun en plastische hersenen bij mensen en kantelpunten in ecosystemen.
3. Paperback De banaan
Publicatiedatum: november 2022
De banaan is voor veel mensen een vanzelfsprekend stuk fruit. Toch kan dat in de nabije toekomst veranderen. Vele ziektes, vooral schimmels, bedreigen haar voortbestaan. In dit boek beschrijven we de wereld van de banaan, de wereldwijde bananenteelt en –handel. Waar komt de banaan vandaan, hoe ontwikkelde dit exotische fruit, dat ook een basisvoedsel is voor miljoenen mensen, zich wereldwijd tot het vanzelfsprekende tussendoortje? En wat kan er worden gedaan om de banaan van haar ondergang te redden?
4. Cahier Epigenetica
Publicatiedatum: december 2022
Is epigenetica de ontbrekende schakel in de aloude discussie over nature en nurture? Geeft epigenetica flexibiliteit aan het weinig dynamische DNA? Zijn sommige epigenetische veranderingen ook overdraagbaar van generatie op generatie? Epigenetica gaat over – meestal – omkeerbare veranderingen in de expressie van genen zonder wijzigingen in het DNA zelf. In dit cahier worden epigenetische processen bij mens, dier en plant van vele kanten belicht: bij normale fysiologische processen, bij voortplanting, bij ziekten, zoals kanker en infecties, bij het ouder worden en bij invloeden vanuit de omgeving, zoals stress en traumatische ervaringen. Of er ook therapeutische mogelijkheden zijn wordt toegelicht in een blik op de toekomst.
Alle boeken van dit jaar ontvangen? Neem nu een abonnement en bespaar op de totale kosten.
Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.