Publicatie cahier ‘Oceanen’ - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Publicatie cahier ‘Oceanen’

Wat weten nu helemaal van de oceanen? Gooi een net uit in de diepste diepzee en goede kans dat je nog onontdekte organismen omhoog haalt. De omvang en onbekendheid van oceanen lijken ook roekeloos te maken. Wat je niet kent bescherm je niet en wordt dus onderworpen aan plannen voor diepzee mijnbouw, bijvoorbeeld op zoek naar mangaanknollen, of aan ongebreidelde visserij. Tegelijk is de oceaan ook een sleutelfactor in het bufferen van een dynamisch klimaat. Het belangrijkste broeikasgas CO2 en ook thermische energie worden in de oceaan opgeslagen zodat al te grote schommelingen in de atmosfeer worden opgevangen.

Dit cahier geeft antwoord op een aantal belangrijke vragen: wat weten we nu van de oceanen, wat is de rol van oceanen in ecosystemen en klimaat en wat zijn de bedreigingen van de oceanen?

Aan dit cahier werkten vooraanstaande wetenschappers mee die expert zijn op het gebied van dit thema. De redactie van dit cahier bestaat uit professor Nico van Straalen (Vrije Universiteit Amsterdam), professor Herman Ridderinkhof (NIOZ) en Rob Buiter, wetenschapsjournalist.

Het cahier is voor € 7,50 te bestellen in de webwinkel, en de PDF is gratis te downloaden.

Terug naar overzicht

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in