Boekrecensie: Natuur als misverstand - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

Boekrecensie: Natuur als misverstand

In 2017 was het 200 jaar geleden dat Henry D. Thoreau in Concord Massachusetts werd geboren. Hij was een groot inspirator voor natuurbeschermers, niet alleen in de VS, maar ook voor ‘onze’ Jac. P. Thijsse. Omdat Thoreau en zijn publicaties in Nederland niet echt goed bekend zijn en om hem te eren, is dit boek geschreven. Dat is heel zeker gelukt, met goed geschreven hoofdstukken door een cultuur historicus met geschiedenis van natuurbeleving als specialisatie, door een oud-directeur van het WNF, door een filosoof gespecialiseerd in de botanie binnen de filosofie en door een bioloog. Die bioloog (Jelle Reumer) is voor zijn bijdrage zes weken neergestreken op het natuureiland Tiengemeten. Daar heeft hij zich intensief bezig gehouden met de vraag: wat is landschap en wat is natuur? Hij ontkomt daar niet aan de vraag of onze gedomesticeerde natuur niet zo ‘onnatuurlijk’ is dat we moeten spreken van natuur als een misverstand. Een idyllisch misverstand zeer zeker, maar toch.

Het boek ‘Natuur als misverstand – Thoreau op Tiengemeten’ door Jelle Reumer is uitgegeven door Historische Uitgeverij Groningen en verkrijgbaar bij onder andere Bol.com voor € 18,50.

Eind 2018 publiceert stichting Biowetenschappen en Maatschappij een cahier over Natuurbeheer. Via onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van deze publicatie.

Prof. dr. Wiel Hoekstra, emeritus hoogleraar Microbiologie en bestuurslid van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Terug naar overzicht

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in