De zon - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

21 juni 2021
normaal verdiepend

De zon

Vandaag wordt het weer extreem zonnig en zeer warm met zonkracht 7, waarschuwt het KNMI. Dat is de achtste op een rij van deze maand. Een nieuw record. Hoge zonkracht betekent dat veel ultraviolette straling van het zonlicht de aarde zal bereiken, en dat de kans op verbranding toeneemt. Door klimaatverandering zullen we dit soort waarschuwingen vaker horen. En volgens klimaatwetenschappers wereldwijd ligt dat niet aan de zon maar aan de mens.

Volledige omschrijving
Terug naar overzicht
Omschrijving

De zon is ons bekendste en belangrijkste hemellichaam, de bron van alle licht en warmte op aarde. En van het leven: zonder zon zou er eenvoudig geen leven mogelijk zijn, zouden we geen energie en geen voedsel hebben. Deze bijzondere ster staat in al zijn facetten centraal in dit cahier. Zijn invloed op het ontstaan van leven, op onze gezondheid, de energievoorziening en het klimaat en klimaatverandering.

Hier doen uiteenlopende wetenschappers verslag van: sterrenkundigen, archeologen, klimatologen en dermatologen. Dit cahier gaat over onze zon die zo vanzelfsprekend elke dag opkomt en weer onder gaat, die zover weg is en toch zo dichtbij.

Lees ook het overzichtsartikel over het cahier of bekijk het filmpje hieronder.

Over de auteurs
Jannes van Everdingen
Dermatoloog en voorzitter bestuur stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Rob van Dorland
Senior adviseur klimaatverandering KNMI
Jos van den Broek
Emeritus hoogleraar Wetenschapscommunicatie
Astrid van de Graaf
Wetenschapsjournalist en eindredacteur

Geef uw e-mailadres op

Oeps er ging iets mis! Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.

  • Door het invullen van uw e-mailadres, schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.
  • Download dit cahier
Recencies
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s met een overzicht van de cahiers, artikelen en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in