Stadsnatuur - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

01 maart 2024
normaal verdiepend

Stadsnatuur

Op stadsnatuur werd lange tijd een beetje neergekeken: onkruid, restnatuur, armoedig, onbelangrijk. Maar de laatste jaren kan die natuur rekenen op meer waardering van burgers, beleidsmakers en onderzoekers. Zeker nu de natuur buiten de steden het zwaar te verduren heeft.

 

 

Volledige omschrijving
Terug naar overzicht
Omschrijving

De natuur in de stad blijkt verrassend divers en minstens zo waardevol als erbuiten. Zo voelt de scholekster – van oorsprong een wadbewoner – zich er inmiddels thuis. Het areaal stadsnatuur met tuinen, platte daken, muren, boomspiegels, begraafplaatsen en tegelvoegen is enorm. Stadsnatuur biedt ook verkoeling voor de stadsbewoner dankzij de schaduw en de verdamping door bomen. Dat maakt groene steden prettig om in te vertoeven, ook bevordert het groen het psychisch welbevinden.

De overheid begint de waarde van stadsnatuur in te zien; gemeenten zijn druk bezig met vergroening. Nieuwbouwwijken zijn steeds vaker natuurinclusief. Voor vogels, vleermuizen, varens en vissen wordt ruimte gereserveerd. Toch zijn er ook nadelen. Wat te denken van meeuwen, ratten, muggen en teken? In dit boek wordt het veelzijdige en relevante onderwerp Stadsnatuur uitgebreid beschreven.

Bestel de paperback nu via de knoppen rechts.

Online dossier

Een aantal artikelen uit het boek vind je in het online dossier Stadsnatuur.

 

Over de auteurs
Geert Timmermans
Ecoloog en ontwerper bij de gemeente Amsterdam en is als honorary fellow verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef verschillende boeken over de natuur van Amsterdam.
Niels de Zwarte
Adjunct-directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en hoofd van Bureau Stadsnatuur. Hij schreef twee eerdere boeken over stadsnatuur en geeft regelmatig gastcolleges en lezingen over dit onderwerp.

De auteurs zijn onderzoekers en experts bij Bureau Stadsnatuur, College van Rijksadviseurs, Eneco, gemeente Amsterdam, gemeente Utrecht, Heijmans Vastgoed, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Naturalis, Nederlands Instituut voor Ecologie, provincie Gelderland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam,  Wageningen University & Research, Waternet

Geef uw e-mailadres op

Oeps er ging iets mis! Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.

  • Door het invullen van uw e-mailadres, schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.
  • Download dit cahier