Antibioticaresistentie - Biowetenschappen & Maatschappij

Geen producten in de winkelwagen.

18 november 2015
normaal verdiepend

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie wordt gezien als een van de grootste problemen voor de gezondheidszorg van de 21ste eeuw. Door overmatig en onjuist gebruik bij mens en dier zijn bacteriën ongevoelig geworden voor antibiotica, waardoor een blaasontsteking of een knieoperatie levensbedreigend kan uitpakken.

Volledige omschrijving
Terug naar overzicht
Omschrijving

Antibioticaresistentie wordt gezien als een van de grootste problemen voor de gezondheidszorg van de 21ste eeuw. Door overmatig en onjuist gebruik bij mens en dier zijn bacteriën ongevoelig geworden voor antibiotica, waardoor een blaasontsteking of een knieoperatie levensbedreigend kan uitpakken. Wat kunnen we doen als antibiotica niet meer werken? Hoe groot is het probleem van antibioticaresistentie? Waar treffen we antibioticaresistentie aan, en wie besmet wie eigenlijk?

In dit cahier beschrijven wetenschappers, arts-microbiologen, epidemiologen, biologen, huisartsen, dierenartsen, beleidsmedewerkers en juristen de vele aspecten die spelen rond antibioticaresistentie.

 

Kennislink heeft een themapagina ingericht voor dit onderwerp: lees hier de themapagina Antibioticaresistentie.

Over de auteurs
Prof. Jaap van Dissel
Prof. dr. Jaap van Dissel is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM in Bilthoven, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en lid van de Raad van Advies van stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Wiel Hoekstra
Emeritus hoogleraar Algemene Microbiologie en bestuurslid van de stichting Biowetenschappen en Maatschappij
Dunja Dreesens
Senior adviseur bij het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten in Utrecht, en onderzoeker huisartsgeneeskunde aan de CAPHRI School for Public Health and Primary Care van de Universiteit Maastricht
Mariken van der Lubben
coördinator Antimicrobiële resistentie bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM
Dr. ir. Astrid van de Graaf
Dr. ir. Astrid van de Graaf is freelance wetenschapsjournalist, eindredacteur en science writer.

Met een voorwoord van Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Geef uw e-mailadres op

Oeps er ging iets mis! Controleer de gegevens en probeer het opnieuw.

  • Door het invullen van uw e-mailadres, schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.
  • Download dit cahier

Extra materiaal

Antibiotica

Themapagina

Op de themapagina antiobioticaresistentie van NEMO kennislink vind je artikelen over de wedloop tussen mens en bacterie, over de verspreiding en toename van resistente bacteriën en meer.

Meer over dit onderwerp

Antibiotica
18 december 2003
Antibiotica & resistentie (2003)
De stormachtige ontwikkeling van antibiotica zorgde in de jaren zeventig en tachtig voor grenzeloos optimisme over de bestrijding van infectieziekten.
Auteurs
Cahier
11 maart 2011
Infectieziekten
Grote delen van de wereldbevolking worden nog steeds geteisterd door infectieziekten, zoals besmettelijke diarree, malaria, hepatitis,
Auteurs
Prof. dr. Jaap van Dissel
Dr. Jim van Steenbergen
en meer
Cahier
Thema's

Thema's

Bekijk ook eens onze thema’s, met een overzicht van cahiers, dossiers en lesmaterialen die hierop aansluiten.

Abonnement

Mis nooit meer een publicatie

Met een jaarabonnement mis je niets meer! Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de biowetenschappen? Neem dan een abonnement! Hiermee ontvang je een korting van 40% ten opzichte van de prijs in de webwinkel. Daarnaast betaal je geen verzendkosten bij een abonnement. Het abonnement gaat in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Je kunt te allen tijde opzeggen, waarna je alleen nog de cahiers ontvangt die je hebt betaald.

Jaarabonnement
Drie keer per jaar krijg je onze boeken automatisch thuisgestuurd. Zo bespaar je flink op de losse verkoopprijs en blijf je altijd op de hoogte.
Bekijk abonnement

Nooit meer iets missen?

Wil je altijd op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, dossiers en lesmaterialen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wij sturen je maandelijks een overzicht van alle nieuwe content.

Schrijf je in